Élet a kertben (búbosbanka)

2021.04.12. 22:24

Első pillantásra azt hittem harkály, amint belibbent csíkos hátával a cseresznye fa egyik ágára, de azután rögtön láttam hogy új vendég érkezett a kertbe. Rögtön leszállt a fűbe és gyorsan szedegetni kezdett valamit, valószínű kisebb rovarokat. Nem maradt sokáig ahogy érkezett libbent is tova ,átszállt a szomszédba és onnan is tovább. Szinte úgy tűnt mintha térképpel haladt volna a házak között kertről kertre nagyon érdekes volt.

Nagy a jövés-menés a napokban a kertben és a környékén.Persze szerencse és hétvége is kellett,hogy megtudjam figyelni ezeket a címben említett számomra ritka madarakat. Azért írom számomra ,mert valóban ritkán kerülnek szem elé városi környezetben. A kerti rozsda közeli rokona a házi rozsdafarkú.Ők már megépítették fészküket (a lakásunk bejárati ajtaja felett karnyújtásnyira ) már nagyon jól állnak az idei költés előkészületeivel. A kertek változatos táplálkozó helyeket kínálnak az énekeseknek.Komposztáló hely, kicsit gazos elhanyagolt ágyások, bogyós növények közül most pl. a borostyán érik és ad bő táplálékot a rigóknak,poszátáknak. Már ők is itt vannak a barát poszáták, szép énekét egész nap hallatja. Csicsörke pár, zöldikék,erdei pinty szedeget a téli etetés helyén maradékokat keresgélve. Tettem ki kicsit összeesett almát rögtön rástartoltak az énekes rigók. Örvös galamb és balkáni gerle építi fészkét szorgalmasan a közeli fenyőfákon. Persze a karvaly sem pihen ilyenkor megjelenik néha hatalmas riadalmat okozva.A kerti rozsdafarkú a szomszéd komposztálójának környékét foglalta el és csatába is keveredett a házi rokonával győztesen. Sajnos nem jött közel és állandóan mozgott nem tudtam jó képet készíteni, de sebaj. Ugyanaz a helyzet a mai nyaktekerccsel is. Ő is állandóan "tekergett"  nem állt modelt.

 

Hantmadár a hóesésben

2021.04.07. 21:14

Az április szeszélyes ez már közhely, de ma is bebizonyította hogy nem! Egy hete közel 20°C ma hajnalban újra fagy napközben csak 4,5°C hózáporokkal. A meggyesnél tettem sétát délután ahol továbbra is nagy a madárélet. Házi rozsdafarkúak (10),seregélyek (20+),énekes rigók (12),fekete rigók (10),fenyőrigó (1), búbos banka (1) és hantmadár (1). Már nagyon vártam,hogy hantmadarat tudjak idén is megfigyelni.Nagyon, szép kicsit izgága ,kiválóan repülő madár. Hazánkban sík- és dombvidéken, nyílt élőhelyeken mindenütt gyakori, de sehol sem tömeges elterjedésű madár. Rovarokkal táplálkozik, vonuló madár a telet Afrikában a szavannán tölti. Április elején érkeznek vissza ,lehet hogy ez a hím is ma jött meg. A talajon láttam meg ott keresgélt majd pár másodpercre kiült egy oszlopra pont egy hózápor idején sikerült lefotóznom.Otthon vettem észre, hogy a jobb lábán gyűrű van. A felirat a távolság miatt olvashatatlan,de nagyon szívesen megtudnám hol és mikor jelölték! 

 

Március vége

2021.03.30. 11:22

A március madarász szemmel kevésbé mozgalmas hónap. A telelő madarak lassan visszatérnek, az itt fészkelők még úton vannak hazafelé. A leggyorsabbak már a füsti fecskék közül meg is érkeztek, márc.28.-án láttam kettőt Tihanyban  a Balaton felett repülni.A fenyőrigó nem, vagy csak ritkán fészkel Magyarországon. Az itt telelő példányok  megvárják a  március végét és találkoznak is az érkező énekes rigókkal és seregélyekkel.Gyakran előfordul,hogy együtt látjuk őket,ilyenkor már újra főleg rovarokkal táplálkoznak. A földön keresgélnek alaposan átnézve például a gyümölcsösökben a fák alját. Veszprém déli határában néhány nagyobb kiterjedésű meggyes,kajszis található.A metszés után a levágott gallyakat beaprítják a talajt átforgatják,ez vonzza a madarakat,köztük a fenyőrigókat. Majdnem 2 hétig kitartottak kb.70-80 fős csapatukat tegnapelőtt láttam utoljára. A költőhelyükön jobbára bizalmas madarak itt nálunk kicsit félénken viselkednek a képek ezért csak távolról készülhettek. 

Csopakon a szürke marhák legelőjét a nyári ludak is szívesen látogatják legutóbb hat példányt láttam táplálékot keresgélni. A ludak figyelése közben egy dámszarvas bika nézett szembe velem 20 méterről  nem is tudtam ,hogy élnek erre. A Külsó-tónál Tihanyban kendermagos récéket, a Balatonon pedig üstökös récéket láttam kisebb csapatokban úszkálni,valószínű itt költenek. Két csapat vonuló örvös galamb csapatot próbáltam fotózni több-kevesebb sikerrel.Számomra a létszám miatt érdekes (messziről azt hittem seregélyek,olyan sokan voltak) és az a laza könnyed repülés ahogy a hátszelet kihasználva gyors tempóban húztak csapongó (majdnem sirályos stílusban) repüléssel.

Néhány kép a végére: a tavasz virágai legszebb pompájukban virítanak, a mandula és az aranyeső is már javában virágzik.

Februári kontrasztok

2021.02.22. 21:56

  Napsütés, hideg, jeges tél [-10°C], kontra enyhe ködös tavasz [+14°C] mindez februárban egy hét különbséggel. Az internet tele van a balatoni jégképződményekkel néhányat én is megörökítettem, már csak azért is mert az enyhe teleknek köszönhetően ritkán adódik lehetőség erre. Szikrázó napsütésben a múlt hét végén Tihanyban a hajóállomás és a rév között madarásztam. A kormoránok kitartanak annyira nem fagyott be ,hogy akadályozná a táplálkozásukat.A hajóállomás előtti vízen barátréce csapat pihent,aludt, mellettük nagy bukók úszkáltak. A Limniológia előtti öbölben üstökös récék [6] táplálkoztak. A jeges kövek és parti növényeken ülve stílszerűen jégmadár várakozott zsákmányra sikerrel! A révnél kis kárókatonát próbáltam fotózni ,de csak a startolását sikerült elkapnom ,nem volt kedve modellt állni...                                                                                                                           A vörös vércséket [2] Tótvázsonynál útközben kaptam lencse végre.

 Ezen a hét végén Balatonfűzfőt választottam, a Fűzfői-öbölben idén még nem jártam. Két nappal ezelőtt útközben a 71-es útról láttam a vasúti töltés közelében hatalmas madár csapatokat, ezeket próbáltam szemügyre venni.Veszprémből ködben indultam remélve, hogy a parton nem lesz, de sajnos lett...Türelmesen sétáltam egyet a környéken és szerencsére közben felszakadozott a hőmérséklet is kellemesebb lett. Különleges fény viszonyok voltak szembe sütött a nap, a pára azért megmaradt a képek kicsit homályosak,de talán látszik mennyi madár volt az öbölben.Nem mondanék számot mert csak saccolok, de több ezer akár 3000 réce (barát,kontyos,kerce) és szárcsa úszkált hangoskodó potyaleső sirályokkal kiegészülve bent a nyílt vízen.Felbukkant kettő jobbára hímekből álló üstökös réce csapat is a nádas közelében [40]. A danka sirályoknak, hattyúknak vittem egy kis maradék kenyeret a fűzfői strandon percek alatt elfogyasztották.

 

Királyka a nádszegélyben

2021.02.08. 19:17

Nem kedvezett a tegnapi időjárás a madarászoknak. Finoman szólva korlátozottak voltak a látási viszonyok kb.30m volt a látó távolság a ködben. Tettem egy sétát Tihanyban a révnél de nagyon keveset lehetett látni. Sárgafejű királyka örvendeztetett meg a part szegélynél, egészen közelről tudtam fotózni,de folyamatosan izgett -mozgott a sűrűben és a fények sem voltak ideálisak. Azért is érdekes a megfigyelés mert a parti kövek mellett, csapkodó hullámok zajában a nádtorzsák tövében ritkán látható ez a kis madár. Inkább a magasban sűrű tuják, fenyőfák ágai között otthonos, de a szükség nagy úr. A ilyenkor lakatlan tihanyi üdülők ,nyaralók kertjeiben felbukkanhatnak a félsziget vadállatai is. Többször találkoztam már a kerékpár út mellet turkáló vaddisznókkal, láttam rókát és most egy kisebb létszámú szarvas csorda is szem elé került az egyik üdülő kihalt kertjében. Egész közelről lehetett őket fotózni csak a köd volt az akadály. Nyugodtan legeltek és csak akkor mentek el szép lassan mikor a kerítéshez közelítettem. Egy selejtes agancsú bika is a csapat tagja volt.

Január vége

2021.01.31. 21:33

 Mi adja meg a téli madarász túra igazi hangulatát? Legyen hó,0°C alatti hőmérséklet, szűrt napsütés erős szél nélkül. Ezek a környezeti feltételek voltak, a többi pedig majd jön magától! Ma minden adva volt az alább felsorolt tényezők közül. Így indultam neki délután a túrának ami több mint 10 km hosszúra sikerült Veszprém környéki mezőgazdasági területen. Reggel esett 2-3 cm hó de nem maradt meg mindenhol, a korábbi napok enyhébb időjárásának köszönhetően. A madarak nem voltak túl aktívak, leszámítva a vörös vércséket ők több helyen is felbukkantak jellegzetes szitáló repülésükkel.Volt néhány egerészölyv ők faágon pihentek jobbára.A sűrű bokrosokban fekete rigó, vörösbegy és cinkefélék tartózkodtak, egy gyümölcsös fáin pedig fenyőrigó csapat tollászkodott. Visszafelé jövet már majdnem beértem a városba amikor végre történt valami izgalmas. Egy sűrű gazos gyomokkal sűrűn benőtt terület mellet vezet be e kerékpárút a déli iparterület felől .Elkezdődtek már tavaly a körgyűrű szélesítési munkálatai és emiatt parlagon maradtak nagyobb föld területek a környéken.Ezt azért emelem ki mert szerepe lesz később az írásomban. A forgalom zajában erős madár zsivajra lettem figyelmes aztán egy alaposabb körültekintés után meg is találtam honnét jön. A gazos nagyjából közepén egy kenderike csapat lakomázott a finom gyommagvakból.Fürtökben lógtak a kórók ágain, repdestek a havas fűben. Nagyon kellemes látvány volt a hozzávetőleg 250-300 madár! Homogén csapat volt nem láttam közöttük más faj egyedeit.Ezt azért írom mert sokszor elő fordul,hogy keverednek egymással kenderikék, zöldikék,tengelicek,erdei,vagy fenyőpintyek is egy csapaton belül. Időnként felrebbentek ,tettek egy kört és folytatták a táplálkozást.Sajnos elég messze voltak és nem tudtam közelebb cserkészni, ezért a képek minősége gyenge lett. A lényeg azonban látható ahogy a csapat táplálkozik és időnként a légi akrobatikát bemutatja.

 Vissza kanyarodnék a parlagon lévő földekre ill.a parlagon lévő földek fontosságára madártani szempontból. Az intenzív mezőgazdasági földművelés már sok faj eltűnését visszahúzódását okozza szerte a világon.Nagyon kevesen gondolnak ,vagy foglalkoznak ezzel a komoly problémával. Ha ez a tendencia folytatódik ami most már sajnos nálunk Magyarországon is jelen van akkor pár év múlva nem láthatunk ekkora magevő madár csapatokat telente.Nem lesz ami megadja egy téli túra igazi hangulatát a pinty félékkel.Valahogy el kellene érni legyenek olyan földterületek ahol nem számít a gyom, tenyésszen csak amennyi terem,legyenek művelésből kivont helyek ahol tudnak élelmet találni,elbújni, fészkelni. Legyenek fás legelők,erdősávok, elhagyott gyümölcsösök,ligetek... Lehetne sorolni de sajnos nem ez a tendencia.Utak ,autópályák,zöldmezős beruházások mindenfelé. Nem volt szándékom ebbe a témába belemélyedni de a mai vidáman csevegő kenderike csapat látványa ezt hozta elő.

A tuja lakója

2021.01.30. 18:10

Ezen a hétvégén van az országos bagoly szinkron. Ilyenkor számba veszik az egész ország területén a telelő baglyokat. Elsősorban az erdei fülesbaglyok létszámáról szól a felmérés de természetesen a többi fajtárs is ha szem elé kerül. A lényeg a végén volt , ha szem elé kerül... Van ahol egészen nyílt lombozatú fákon pl. nyírfán nagy csapatokban ücsörögnek ,de jellemzően jól elbújva sűrű lombú fenyőkön,tujákon pihennek az éjszakai vadászat után. Veszprémben és a környékén nincs tudomásom nagy létszámú csapatokról ,de persze ez nem azt jelenti ,hogy nincs is. Ma veszprémi temetőket néztem meg ,de a megszokott  helyén a régi ismerős baglyomon kívül (kb.2-3 éve ugyanott telel) mást nem találtam. Holnap még folytatom hátha... Az árulkodó nyomokat a fák alatt kell keresni  köpetek és ürülék formájában a madarakat pedig a lombok között. Kis területen több fa és tujabokor alatt találtam nyomokat ,de csak 1 példányt sikerült megfigyelnem . Szerintem elképzelhető, sőt biztosan van társa  vagy társai a közelben.Sikerült képeket készítenem a szép napos időben, a portrék nagyon tetszenek!

Január a kikötőben

2021.01.16. 21:23

Igazi téli idő volt ma.Reggel hóesés,délután napsütéssel 0°C alatti hőmérséklettel. Tihanyi kikötők környékét látogattam meg, madár volt bőven...Felszaporodott a kárókatona állomány a parton,a fákon,kint a nyílt vízen a levegőben is sokan voltak. Két kikötőt használnak pihenőhelyül a nagy kárókatonák a zöld a kis kárókatonák a piros világító tornyost részesítik előnyben. A sirályok tőlük is szívesen lesnek potya falatokra csakúgy mint a szárcsák esetében. A ilyenkor kihalt vitorlás kikötőkben egész közel a parthoz bemerészkednek az éhes madarak.Eleség van bőven a védett mélyvízű  öblökben ez csábítja őket oda.Nagy kócsag,nagy bukó és kis kárókatonák halásztak a vitorlások, kikötői daruk között . A nádszegélyben kis vöcsök csapat bujkált (15 pld.)és onnan merészkedtek be a kikötőbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szárcsák a ködben

2021.01.11. 21:36

Különleges időjárási viszonyok voltak szombaton. Néhány kilométeren belül is jelentős eltéréseket tapasztaltam.Veszprém ragyogó napsütés 5°C, 4cm hó ,Balatonfüreden már kezdődött a homály (az első képen csak a Füred csúcsai látszanak ki a ködből) -0,5°C  hó semmi, tovább Tihanyban még hűvösebb, a helyenként erős szél ellenére ködös idő volt.Az apátság teljes homályban volt és a hegy keleti oldalán hömpölygött le a köd,de a Balatont nem tudta beborítani csak helyenként okozott ritka ,kissé sötét fényviszonyokat. A Balaton fekete ruhás téli vízi madarai nagy csapatokban keresgéltek táplálékot a Gödröstől a hajóállomásig. Legalább öt csapat volt ,de hol össze olvadtak,hol szétváltak ezért nehéz volt követni.(Az Időkép meteorológiai honlap tihanyi webkameráján, ami az Apátságról néz le az említett szakaszra nagyon jól lehet látni amint pásztázzák a medret szisztematikusan). Tihany kiváló táplálkozó hely nem csak számukra de a kárókatonáknak és a bukó récéknek is. A szárcsákkal akkor van probléma ,ha beköszönt a kemény tél befagy a tó, akár jelentősebb állomány is elpusztulhat, mert az irodalom szerint kialszik bennük a vonulási ösztön. A sirályok rendszeresen próbálják megvámolni a nehéz munkával felhozott táplálékot és erőszakosságuknak köszönhetően sikerrel. Van taktikája a szárcsáknak  is, összehúzódnak és nem engedik közéjük szállni a sirályokat. Ha valami miatt megrémülnek, hatalmas zajjal taposva, szárny csapkodással repülnek kicsit odébb.A képekkel megpróbálom vissza adni a ködös téli Balaton számomra kedves hangulatát.

Év végi vártúra

2020.12.29. 20:33

Szigliget és környéke volt a mai túrám célpontja. A várban sok látogatóval találkoztam de sajna havasi szürkebeggyel és hajnalmadárral nem... Viszont volt közben földrengés is amit séta közben nem érzékeltem. A várból különleges a panoráma néhány képet közzé is teszek kedvcsinálónak. Másfél-két kilométerre található Szigligettől egy kiterjedt nádasmező, ahol szép számban tartózkodtak madarak. A távolság miatt nem tudom mik voltak nagy részük vadlibának tűnt. A várból hazafelé a badacsonyi kikötőnél vettem szemügyre a Balatont. Búbos vöcsökből több mint harminc példányt lehetett látni a móló előtti szakaszon és bent a kikötőben is volt néhány. [A vörösnyakú vöcsköt a révnél láttam harmad magával] .Valószínű sok apró hal van a védett öbölben. Jégmadarat és egy vörösbegyet is sikerült lencsevégre kapnom a parti köveken.

 

Érkeznek a téli récék II.

2020.12.25. 19:42

Nem csak a récék érkeznek ,hanem a bukók is.Hozzánk telente érkeznek kis bukó,nagy bukó és örvös bukó. Északon költenek ,érdekesség hogy a kis és nagy bukó odúban. A nagy bukó akár emberi települések közelében romokon,pajtákban is fészkelhet. Táplálékuk apróbb halak ,amit víz alá bukva kapnak el. Az örvös bukó valamivel kisebb a nagy bukónál nyugalmi ruhában a tojókat össze lehet téveszteni. Rövidebb ideig maradnak a víz alatt (kb.20mp), szintén kis halakat fognak. Repülési sebességük több mint 100km/h! A kis bukó akkora mint egy kerceréce sokszor együtt is látni a két fajt, a fotóimon látható is lesz. Vízi rovarokat ,kis halakat fognak. Általában éjszaka vonul. A hímek tetszetős tollruhát viselnek fehér és fekete nem mondható tipikus rejtőszínnek.                    A kormoránok is egyre többen vannak a szokásos alvó és pihenő helyüknél.

 

 

 

 

 

 

Karácsony

2020.12.24. 22:04

Békés,Boldog Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!

img_6954_1.JPG

Érkeznek a téli récék

2020.11.29. 21:42

Nagy nyüzsgés volt ma a Gödrös és a füredi hajógyár közötti vízen.Több ezer bukóréce pihent és táplálkozott a 2-3 fokos Balatonon. Vegyes csapatok voltak,de a kontyos réce volt a legtöbb .Barátrécék,kercerécék mellett hegyi récék is felbukkantak.Messze voltak spektív nélkül  nehéz a pontos számot megmondani.A képek homályosak lehetnek a távolság miatt inkább csak dokumentálásra alkalmasak. A totál képen próbáltam megjeleníteni az egyik csapatot de nem fért a képbe. Kb.600-800m hosszan elnyúló  volt. 

Novemberi napok II.

2020.11.09. 22:08

Ragyogó napsütéses időben látogattam meg a cseszneki várat.Minden évben legalább egyszer eljövök hátha sikerül valamelyik ritkább fajt megfigyelnem.Havasi szürkebegy vagy esetleg hajnalmadár is felbukkanhat. Most havasi szürkebegyet sikerült találnom.Rengeteg látogató volt fent a várban drónoztak ,jöttek mentek mindenfelé az emberek nem voltak túl biztatóak az előjelek. Először házi rozsdafarkúakat pillantottam meg (5-6 példány) a falakon rovarokat fogtak,aztán a déli várfal tetején egy hangos madár csapatra lettem figyelmes.Ők a kövek közötti növények termését csipegették.A drón többször felzavarta őket de mindig vissza tértek,kenderikék voltak lehettek úgy 10-15-en.tynek gondoltam az téves volt ! Szerencsére a szürkebegy mármint havasi szürkebegy  nem hagyott cserben és az északi árnyékos oldalon semmitől (pl. sok nézelődő túrista) nem zavartatva magát táplálkozott a sűrű növényzetben.Sikerült képeket készítenem amikor néha előbújt  fedezékéből.

Novemberi napok

2020.11.07. 20:57

Múlt héten kellemes késő őszi időben a tihanyi kikötő környékén madarásztam.Hátha már felbukkannak téli vendégek is a vízen . Kormoránok már kezdenek gyülekezni szokott alvó és pihenő helyükön a Limniológia mellett.Búbos vöcskök vannak,mert kis hal is van bőven.Tudják ezt a madarak mellett a ragadozó halak is.A balinok nagy fröcskölések közepette szedik zsákmányukat, a szerencsés és kitartó horgászok  nagy örömére.Ők a balinokra horgásznak pergető módszerrel (műcsalit dobnak a vízbe és tekerik pergetik vissza )Így zárodik a tápláléklánc.A kishalakra a sirályok is le-lecsapnak,többnyire dankák,de időnként egy ritkább fajuk is felbukkan amelyeknek tápláléka a csigák,rovarok mellett a kis hal is. Kis sirálynak hívják (kis hal,kis sirály) nálunk nem fészkel,átvonuló de vannak áttelő példányok is.Minden évben találkozok velük és így van ez idén is.A hangjára lettem figyelmes ami jócskán különbözik a danka sirályétól.Könnyed mozgású a legkisebb sirály faj nálunk.Sikerült néhány képet készítenem róla miközben lecsapott a vízbe zsákmányért. A darvak vonulása is most zajlik ,hangos csapatuk pont felettem húzott nyugatnak.

 

Európa legkisebb madara.Izgága, állandóan mozgásban van ágról ágra repked, keresi a táplálékát ami szintén apró.Pókok lárvák, tetvek. Az utóbbi napokban többször is felbukkant  egy 3-4 tagú csapatuk . Ha nehezen is de sikerült néhány képet készítenem.

Gyöngybagoly webkamera

2020.09.28. 21:25

 https://madarles.hu/gyongybagoly-tiszadada

Kicsit szokatlan a költésük idje de előfordul, mint a példa mutatja. A szakirodalom szerint májusra esik a gyöngybaglyok költése. 11 tojást is raknak jó években ilyenkor akár 100 pocok/hó a táplálék szükségletük.

Élet a kertben (kerti geze)

2020.09.26. 21:11

Szeptember 11.-én útra keltek a veszprémi molnár fecsék . Persze utána is lehetett még látni kisebb-nagyobb csapataikat de ők már északról úton lévő társaik voltak. Ebben az iőszakban nem csak a fecskék vonultak hanem sok más madár is .Reggelente a kert bokraiban, a fákon sokféle énekest lehetett  látni.Füzikék,rozsdafarkúak,poszáták,cinegék érkeztek és mentek is tovább.Táplálkoztak  a szilvafa hajtásain szívogató tetvekből, szedték a kukacokat a muskátliról,kaptak el rovarokat a földről. Szept. 13.-án egy kerti geze is felbukkant..A kerítést használta mint leshelyet, igazából ekkor pillantottam meg. A bokrokban keresgélt ,majd a földön kapott el valamit. Sajnos egy széncinege elzavarta és  már nem tért vissza... Utána egy házi rozsda foglalta el a kiülőt.

 

Ritkán szem elé kerűlő énekes látogatta meg kertünket, egy tojó kormos légykapó. Magyarországon nem fészkel csak tavaszi és őszi vonulásukkor figyelhetőek nálunk meg. A hím kormos légykapók nászruhában fekete-fehérek a tojók tollazata kevésbé feltűnő. Nyugat -Afrikában töltik a telet vagyis igen csak messzire megy ez a kicsi madár.Mozgékony, rovarokra vadászik, általában levegőben de itt nálam a földön is kapott el néhányat. Legszívesebben kiült egy drótra és onnét startolt el rendkívüli ügyességgel.Gyakran billegette a farkát és a szárnyát emelgette, de szerencsére hagyott időt mozdulatlanul fotózásra is.

Néhány szó a fecskékről is: szép a molnár fecske állomány a környéken (Cholnoky ltp.). Esténként nagy csapatba verődnek össze a légtérben .Érdekességként egy sarlós fecske is felbukkan velük ,mindannap látom (ma is) de csak egyedül szeli a levegőt. Fajtársai már 1 hónapja elmentek ő valamiért itt ragadt de el van a molnárokkal, egyébként nem egyedi eset hasonlót tapasztalok szinte minden évben.

Gyurgyalagok

2020.06.15. 23:48

 Egyik legszínpompásabb madarunk. Ez azért is furcsa kicsit mert föld alatti üregben költ, ez pedig azzal jár,hogy bepiszkolódhat a tolla. De mégsem... Szintén földalatti járatban költ a másik legszebb madarunk a jégmadár is érdekes hasonlóság.Hártyás szárnyú rovarok a fő tápláléka melyeket a levegőben kap el, ebből következőleg kiválóan repül. Repülő tudását nem is vadászat közben csodáltam meg ,hanem kergetőzés közben .Olyan manővereket mutatnak be amit szemmel is nehéz követni.Hangjuk jellegzetes, magas messzire hallatszó kicsit tücsökre hasonlító pirregés, más hangot nem tapasztaltam tőlük.Időnként leszállnak egy faágra kiülőre, elfogyasztják az elkapott rovarokat ilyenkor lehet róluk portrét készíteni. Védett madár!!! Sajnos láttam már a költő üregbe dugott ágat ami a fiókák pusztulását okozhatja.

Június eleje

2020.06.14. 22:18

A füredi sétányon mindig van látnivaló legyen az tél vagy nyár. Bütykös hattyúk már a fiókáikkal jönnek-mennek, felbukannak a strandokon is ami szerintem nem túl szerencsés de ha nagyobb lesz a tömeg a főszezonban akkor talán nem járnak be. Egy fiatal nyárilúd is ott legelészett a nádszegély melletti fűben.A kikötőben a vitorlások kötelén énekelt a nádirigó,a közeli nádfoltban költhetnek.Ritka látvány nyáron a Balatonon a kontyos réce most sikerült egy párt fotóznom ráadásul költési időben! A parti sáv felett a levegőben szürke gémek(2),bakcsók(6),nagy kócsagok(2) szálltak ,kint a nyílt víz felett küszvágó cséreket(7-8) láttam.

Május a völgyben

2020.05.11. 22:56

Igazi nagyüzem van a madárvilágban ilyenkor májusban.Az utolsó vándorok is megérkeznek rögtön megindul a párkeresés terület foglalás.Az itt telelők ill.a korábban érkezők már javában etetik a fiókákat de a széncinegéknél már van kirepült fészekalj.A Séd-völgy Veszprém zöld szíve, mindig érdemes kisétálni ide.Teszik is ezt nagyon sokan: kerékpároznak,kutyát sétáltatnak,gyerekekkel fogócskáznak vagy csak a padokon üldögélnek ,kikapcsolódnak.Van aki madarakat nézni fotózgatni jön...van mit.Seregély,énekes és fekete rigó,vörösbegy,kis és barátposzáta,cinegék,csicsörke,örvös és szürke légykapó,örvös galamb,csuszka,fakusz... Nem teljes a lista.

A fenyő csúcsán énekelő léprigó a fenyvesben dalol reggelente nagyon kellemes hallgatni munka közben. A fekete harkály Tihany Külső-tónál lakik.

 

Május eleje a Külső-tónál

2020.05.04. 21:59

Napos,de hűvös és szeles nap volt a tegnapi. Hőmérséklet 16°C körül volt  de hűvösebbnek lehetett érezni. Sarlósfecskék (kb.60-70 pld.) vadásztak egészen alacsonyan a nádas felett .Szemmel alig lehetett követni amint a légtérben cikáztak.Most érezni lehetett,hogy a napi betevőt hajtották ,nem vidáman kergetőztek.Némán húztak  megszokott sivításukat sem lehetett hallani.Füsti és molnárfecskék  is érkeztek de jóval kevesebben mint sarlós társaik.Szerencsére itt a víz közelében repkedtek rovarok és találtak maguknak zsákmányt.Szitakötők is felbukkantak ők is vadásztak ,de rájuk is vadásztak! Megérkerztek a kabasólymok és kékvércsét is láttam.Hatalmas iramot diktáltak,  a levegőben fotózni őket  képtelenség volt. Megpróbáltam de nem jött össze.Más taktikát választottam, a pihenőhelyüket cserkésztem be,nem volt egyszerű de óriási szerencsével sikerült. A sólyomszem az sólyomszem. A legkisebb gyanús jel ,mozdulat sem kerüli el figyelmüket és hogy még értékelhető kép is készüljön a sűrű ágak között az csak ráadás.Sajnos a fények lehettek volna jobbak de én így is nagyon örültem.A héten még visszatérek ide ha sikerül! A "kislibák" már nagyok, szépen úszkálnak szüleik óvó felügyetele alatt.Nagyon szép a nyárilúd állomány,de ez elmondható az üstökös récékről is.Láttam kis kárókatonákat,kócsagokat,vörösgémet,bakcsót,szárcsákat a teljesség igénye nélkül.Az énekesek hangját sajnos elnyomta a szél zúgása de azért néhány foszlányt el lehetett kapni.A mezőről még fürj is megszólalt többször is.Fotózni kék cinegét és rozsdás csukot sikerült.

 

 

Télies tavasz

2020.03.28. 22:08

Március vége van és igencsak szeszélyes arcát mutatja az időjárás.Havas hideg és enyhébb napos  napok váltakoznak. Szél persze mindig van (ez Veszprém és környékére alapból elmondható) ! Kevesebbet tudok terepre menni ezért van jópár kép a kertből az etető környékéről.Még nem fejeztembe az etetést főleg ezért a kellemetlen időjárás miatt.A téli vendégek elmentek és megérkeztek a tavaszi-nyári -őszi "vendégek". Akkor kik is a vendégek? Akik nem itt költenek de itt telelnek és akik nem itt telelnek de itt költenek. Nehogy belekeveredjek! Szerencsére vannak fajok amelyek itt vannak egész évben és ebből kifolyólag itt is költenek.Megérdemlik a segítséget a törődést (etetés,odú kihelyezés).Van olyan nézet,hogy a téli madáretetés teljesen felesleges,sőt akár káros is lehet mert a madaraknak saját maguknak kellene a táplálékot megszerezni és az etetés befolyásolja a vonulási szokásokat.Most nem mennék bele hosszabb elmélkedésbe ennek kapcsán ,a lényeg én etetem őket. A pár napja érkezett csicsörkéknek biztosan jól jött a havas időben a szotyi mag,Ugyanez elmondható a cinegékről,meggyvágokról.erdei pintyekről,zöldikékről.A meggyvágók megfigyelésem szerint szívesen költenek a városban parkokban ,gyümölcsös kertekben ,ahol vannak idősebb fák (cseresznye,meggy) .Vannak a környékünkön is , jókat csatáznak a  jó költőhelyekért. Ugyanezt teszik a többiek is,a kedves kis rozsdafarkúak  sem nagyon haverkodnak  egymással.                                                                                                                                                                                                      A kerékpárúton sétáltam ki Szentkirályszabadjára közben a környék mezőgazdasági területeit figyelve. A nyílt vidék miatt elég nehéz közeli képet készíteni ezért is lettek gyengébb minőségűek. Ragadozók közül egerészölyveket,kékes és barnarétihéját láttam.Sok volt a seregély,a bokrosban fekete, énekes és léprigók voltak.Veszprémben és környékén szerintem egész szép a léprigó állomány.Erre is láttam 5-6 példányt ,vannak Csatár felé és az északi körgyűrű környéki fenyveseknél is.

 

süti beállítások módosítása