Január eleje

2022.01.08. 21:33

Tavaszias napok voltak az év első napjain, utána újra az évszaknak megfelelő hőmérsékletre váltott az időjárás. A hét közepén kitisztult a légkör és kemény mínuszok voltak reggelente. Január 6.-án a napkelte fényei különösen szépek voltak. A parkolóban munkába menet halk rigó hang fogadott, az egyik ostorfán szőlőrigó énekelt! Nem teljes intenzitással amolyan bokorének stílusban. Újdonság volt mert ezt a rigó fajt még nem hallottam énekelni. Később a nap folyamán délelőtt léprigó is énekelni kezdett és alkonyatkor hazafelé fekete rigót is hallottam ( az utóbbi kettő rendes hangerejű ének volt). 

A Balatonon néhol vékony jégréteg is kialakult a csendes öblökben. Kevesebb madarat láttam ma a megszokottnál vagy csak másfelé jártak... nagy a tó. A révnél bent a nyílt vízen közel 70-es nagy bukó csapat táplálkozott ma nem jöttek közel. A révnél kis kárókatonák keresték a táplálékot gyakorii bukással. Kis halakat itt mindig lehet fogni, a kikötő mély vizében minden évszakban itt vannak. Nem tartozik a színes tollazatú madarak közé, télen egyszerű jelentéktelen sötétbarna színű. Jegyei: teljes hossza kb. 48cm rövid a csőre, faroktolla hosszú,úszóhártyás lábaival gyorsan tud úszni. Elvileg vonuló de amíg nem áll be a jég áttelel, hasonlóan nagy testvéréhez a nagy kárókatonához. Itt Tihanyban a Külső-tónál növekvő példányszámban költ. A mai képeim főszereplői ma a kis kárók:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr7016807622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása