Élet a partfalaknál

2024.07.14. 17:06

 Hazánkban három madárfajra (jégmadár, gyurgyalag,parti fecske) tehetjük az élőhelyükre utaló "parti" vagy "partfal lakó" jelzőt. Közülük kettő csak kimondottan partfal lakó a másik vizes árokba  is bevájja fészkét.A parti fecskéről írok néhány információt: Tudományos nevük (Riparia riparia) a parti fecskék kedvelt költőhelyére utal. A riparia szó jelentése egyszerűen parti. Angol neve Sand Martin (homoki fecske) vagy Bank Swallow (parti fecske).Kisebb-nagyobb kolóniákban fészkelnek lágy partokban vagy folyók, patakok és part menti területeken. Az alacsony lejtős, kanyargós folyók és patakok erodáló partjait kedvelik. Manapság mesterséges élőhelyeket,  beleértve a kavicsbányákat, kőbányákat és útvágásokat is szívesen benépesít. Homokfalakba vájt üregekben költ. Folyópartokon, de akár tavak partvidékén, a víz által leomlott partfalakban, valamint a homokbányákban alakulnak ki számára megfelelő nagyságú függőleges fészkelőhelyek. Szinte bárhol megtelepszik, ha alkalmas fészkelőhelyet talál magának. A folyók vízszint emelkedése veszélyt jelenthet a költés sikerére. Leggyakoribb ellenségei a kabasólyom, menyét, nyest, róka és a házi macska. Évente egy vagy két fészekaljat nevel. A fészeküreget kezdetben a hím építi, majd bekapcsolódik a tojó is. A parti fecskék kis méretű fecskék, amelyek fején, hátán, szárnyain és farkán szürkésbarna tollazatúak. A szárnyak és a farok tollazata kissé sötétebb és barna sáv húzódik a mellen. Az áll, a torok, a has és a farok alatti fedők fehérek. A fiatal egyedek felső része bolyhos vagy fehéres lehet, a torka pedig rózsaszínű. A tojásokon többnyire a tojó kotlik. A szülők a fészeküregben alszanak éjjel. Mindkét szülő eteti a fiókákat, és segít megvédeni őket a ragadozóktól egészen 23-25 ​​napos korukig, a kirepülésük után is. A parti fecskék meglehetősen nagy távolságokra vándorolnak, gyakran rajokban más fecskékkel. Szaporodási helyükre kora tavasszal érkeznek és nyár végén távoznak. Kommunikációjuk változatos. A szülők felismerik saját utódaik hívását. A szülők erre válaszolnak, amikor visszatérnek a fészekbe, hogy megetessék fiókáikat. A kapcsolattartó hangjuk reszelős számomra kicsit szokatlan hang. Ha veszélyt tapasztalnak riasztó hangot adnak. A parti fecske kolóniák mérete néhány tíz pártól a többszázas-ig vagy akár ezres is lehet. A fészkelő párok számának megállapításához a parti fecske esetében a számlálás évében ásott üregek számát be kell szoroznunk 0.6-al. Általában a telep 2-300 méteres körzetében táplálkoznak,de természetesen ha kell messzebbről is hordják az élelmet ilyenkor nagyobb mennyiséget gyűjtenek be egy forduló alkalmával. A zsákmány 99.8%-ban rovar, repülő hangyák legyek, bogarak stb.

Környékünkön 2 telepükről tudok, mindkettő kő vagy kavicsbánya területen található. Az egyiket tervezem felkeresni a jövő héten a közelebbit pedig 10 napja látogattam meg (elnézést a pontos helyeket nem írom le). A bánya területén kb. 200 fős kolónia él egy hosszú partfalban (280 lyukat számoltam), egy vizes tocsogós terület közepén. A közelben gyurgyalagok számára is alkalmas fal is található kisebb létszámú teleppel. A  nádas sásos tocsogós részen gólyatöcsök és bíbic fészkelnek. Nem szeretik az idegen látogatókat ,ezt hangos nemtetszéssel fejezik ki. Rögtön felszállnak és egész közel repülve védik a területüket.Egy fehér gólya is keresgélt a vízben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr618441055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása