Szeptemberi napok II.

2023.09.19. 08:17

 Továbbra is kellemes nyárias őszünk van, csapadék rég nem esett. A költöző madaraink egy része már úton van, de esténként látok fecskéket Veszprémben a Cholnoky ltp-en. Kis létszámban de még vannak fészekben fiókák és csak azután indulnak ,ha ők is készen állnak.

A Belső-tónál változó a madarak összetétele,legtöbben továbbra is a csörgő récék(40) vannak, aztán a tőkés récék(30), parti lilék(11), szürke gémek(5),dankasirály(23),sárszalonka(9), erdei cankó(1), pajzsos cankó(1),vízityúk(4),barázdaillegető(20) a számok nem pontosak mert az egész tavat nem látom be. A seregélyek külön kategória őket nem lehet megszámolni sokan vannak. Folyamatosan jönnek inni, pancsolni a partszegély nádasába. A terület nagyon sok kirándulót, sétáló embert vonz és ez eléggé zavaró tényező a parti madarak számára. Volt olyan, hogy egy 6-os csapat sárszalonkát készültem relatív közelről fotózni ,amikor már kattintottam volna, 2 nagytestű kutya vágtázott be a vízbe közvetlen mellettem.....Ennyi volt, hangos méltatlankodással elrepültek és szétszóródtak jobbra-balra jó messzire a többi madárral együtt.A madarak nagy többsége hangjelzéssel repül fel, így jelez a többieknek. A parti lilék szinte  állandóan kommunikálnak a távolban lévő akár 30 méterre lévő társaival is. A sárszalonkáknak recsegő érdekes hangjuk van, az erdei és réti cankók hangos füttyszerű jellel adják tudtul,hogy veszély van. Van egy cankó faj ,amelyik szinte néma, rögtön feltűnt,hogy egyszer sem adott hangot mikor felriasztotta valami,vagy valaki.A pajzsos cankóról  van szó valamiért ők nem adnak hangjeleket, vagy csak mi nem halljuk olyan frekvencián. Szerencsére azért a zavaró tényezők ellenére sikerült képeket készítenem, ha nem is túl közelről,de a fényviszonyok nagyon jók voltak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr5718217101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása