Júliusi napok

2023.07.06. 21:34

 Átlagosan meleg időjárással indult a július, csapadék ma reggel volt 8,8 mm  kellett  már egy kis utánpótlás. A  költési szezon a végéhez közeledik sokfelé látni hallani kirepült kéregető fiatal madarakat. A környékbeli vörös vércse költőládákból is kirepültek már, az egyikben 4-en voltak alig fértek már el a vége felé. Most a láda melletti faágakon várják a szülőket hangos vijjogással. Messze még nem repülnek csak egy kört tesznek a költő fa körül és vissza ülnek gyanakodva méregetik a fa közelében kukkeroló madarászt. A tövisszúró gébicseknél, a szürke légykapóknál is hasonló a helyzet hangos kapcsolattartó hangjuk kommunikálnak a szülők a kirepült fiókákkal. Már korábban is említettem a környéken a változatos élőhelyek miatt a különböző madárfajok a számukra megfelelő helyet választják.Vannak ahol ezek átfedésbe kerülnek és a terület számomra tökéletes megfigyelő helyet  biztosít, kis területen (kb. 500 m sugarú körben) többféle madár is felbukkanhat. Egyik oldalról mezőgazdasági terület erdősávval, középen bokros legelő, az út túloldalán vegyes erdő. Példaként felsorolom a megfigyelhető madarak listáját: tövisszúró gébics legalább 4-5 revír, sordély, cigánycsuk,tengelic, kenderike, szén cinege, erdei és mezei pacsirta, kakukk,örvös galamb, barátposzáta, mezei poszáta, énekes és fekete rigó, vadgerle és sárgarigó, (kellemes meleg nyári délutánon együtt hallani őket az nagyon idilli ), vörös vércse, egerészölyv, barna rétihéja, biztos maradt ki néhány...

A szentkirályszabadjai gólyákat ma fogják gyűrűzni 07.04. már a szárnyaikat próbálgatják közel vannak a kirepüléshez 3-an biztos vannak de lehet ,hogy egyikük nem látszott mert üldögélt. Nem messze a gólyafészektől van egy ház ahol legalább 15 molnárfecske fészkel. Műfészkeket helyeztek ki és mind lakott, példaértékű gondoskodás!!   Rozsdafarkúéknál a második költés zajlik egy gázóra szekrényt választottak költőhelyül. Eddig az a bejárati ajtónk felett költöttek karnyújtásnyira most átkötöztek egy új helyre, 5 tojás lapul a fészek mélyén! A fészek egy mestermű ,tökéletes a csésze kialakítása a mérete minden! A földtől 1,5m-re a cső bevezető nyíláson át közlekednek.

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr8518159430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása