Még egy kis gyurgyalag..

2022.07.17. 21:32

 A hétvégén újra gyűrűzés volt szombaton a veszprémi helyi csoport szervezésében Veszprémtől délnyugatra az egyik község elhagyott agyagbányájánál. Jelentős populáció alakult ki szerencsére itt is, remélhetőleg így is marad mert veszélyeztető tényező mindig van.Sikerült gyurgyalagokat,füstifecskéket, seregélyt befogni és gyűrűzni. A madarak óvatosak nem könnyű az elfogásuk pl. a fecskék felültek a háló tetejére de azért sikerült túljárni az eszükön. Volt ismét korábban itt gyűrűzött gyurgyalag visszafogása, ami újra bizonyítja a madarak területhűségét!

A képek fele itt készült, a másik pedig egy homokbányában amelyről már tavaly is írtam bejegyzést. Itt partifecskék élnek közösségben gyurgyalagokkal mivel ők is partfalba ásott lyukakban költenek és itt igazán alkalmas a hely számukra. De... valamiért ma nem találtam egyetlen egyet sem amikor kint voltam délelőtt. Molnárfecskék jöttek-mentek, de a partifecskék most nem voltak itt. Vagy rosszkor jöttem messzebb mentek táplálékért, vagy rövid ideig voltam kint ,vagy már végeztek a költéssel és elrepültek táplálékban gazdagabb területre, vagy idén nem itt költöttek(kiszáradt a tó a bányában) ezt azért még leellenőrzöm visszatérek...A gyurgyalagoknál is közeledik a költési idő vége,már kukucskáltak fiókák a lyukakból. A gyurgyalag állomány szép, volt élet a telepen az erős szélben. Intenzíven folyt az etetés folyamatosan hordták a szülők a táplálékot a fiókáknak. A levegőben magasan megjelent egy termikelő gólya csapat is 40 körüli létszámmal ,kis ideig voltak a terület felett és tovább kőröztek északi irányba. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr2817885207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása