Júliusi napok

2022.07.10. 13:56

 Javában tart a búzafélék aratása...Megszűnnek búvóhelyek, de a helyükre létre jönnek új táplálkozó helyek amiket rögtön kihasználnak a madarak. Veszprém környéki  mezőgazdasági területen figyeltem meg a költési idő alatt egy vörös vércse párt 4 fiókát neveltek fel sikeresen. Kirepülésüket követően egy ideig még a költőláda közelében tartózkodnak és a szülők etetik őket, de hamarosan el kell kezdeniük az önálló életet. Készítettem képeket a költés fázisairól, természetesen amikor már ki tudtak kukucskálni a ládából ill. a kirepülés után.

 Gyurgyalag gyűrűzést tartott a múlt hét végén az MME veszprémi  csoportja Szentgálon (most hétvégén is lett volna de a szeles időjárás nem tette lehetővé). Remek hangulat van egy ilyen találkozón. Kisgyermekes szülők ,nagymamák,fiatalok és idősebbek egyaránt kíváncsian várják vajon mit fognak a hálók. Széplaki Imre vezetésével már korán reggel felállították a sűrű szövésű hálókat, amelyeket nehezen vesznek észre a madarak és belerepülésük után kíméletesen kiveszik belőle a segítők és kis zsákokban érkeznek a gyűrűző asztalra. Itt kódszámmal ellátott fémgyűrűt kapnak ,ami alapján azonosítható lesz a madár ha újra hálóba kerül valamikor. Ez most is megtörtént ,egy tavaly itt jelölt gyurgyalagot sikerült vissza fogni.Ezek fontos adatok a madarászok számára ,tudni lehet pl. a madár korát és mennyire terület hűek.Ebből is látható,ha nem zavarják,vagy üldözik őket és elegendő a táplálék a madarak vissza térnek a tavalyi helyükre. Előző mondatomban van egy fontos  rész: "ha nem üldözik őket" ! De sajnos igen ez nagy probléma, mert rosszindulatú emberek megteszik,hogy ágakat dugnak a költőlyukakba ezzel elpusztítva a fiókákat és sokszor a szülőket is! Magyarországon fokozottan védett természetvédelmi értéke 100000 Ft. Természetesen fogyasztanak méheket de elenyésző szám ahhoz képest amit a kemikáliákkal az ember elpusztít!! Nagyon sok sáskát ,szöcskét,lepkét ,darazsat kap el. Rendkívül színpompás a tollazata, kézbe véve közelről jól megfigyelhető hosszú enyhén hajlított csőre. Az idős madarak szeme piros, középső faroktollai hosszúak.A gyurgyalagokon kívül citromsármányt és házi verebet sikerült jelölni. A gyűrűzés képei telefonnal készültek.

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr4917879005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása