Január vége

2021.01.31. 21:33

 Mi adja meg a téli madarász túra igazi hangulatát? Legyen hó,0°C alatti hőmérséklet, szűrt napsütés erős szél nélkül. Ezek a környezeti feltételek voltak, a többi pedig majd jön magától! Ma minden adva volt az alább felsorolt tényezők közül. Így indultam neki délután a túrának ami több mint 10 km hosszúra sikerült Veszprém környéki mezőgazdasági területen. Reggel esett 2-3 cm hó de nem maradt meg mindenhol, a korábbi napok enyhébb időjárásának köszönhetően. A madarak nem voltak túl aktívak, leszámítva a vörös vércséket ők több helyen is felbukkantak jellegzetes szitáló repülésükkel.Volt néhány egerészölyv ők faágon pihentek jobbára.A sűrű bokrosokban fekete rigó, vörösbegy és cinkefélék tartózkodtak, egy gyümölcsös fáin pedig fenyőrigó csapat tollászkodott. Visszafelé jövet már majdnem beértem a városba amikor végre történt valami izgalmas. Egy sűrű gazos gyomokkal sűrűn benőtt terület mellet vezet be e kerékpárút a déli iparterület felől .Elkezdődtek már tavaly a körgyűrű szélesítési munkálatai és emiatt parlagon maradtak nagyobb föld területek a környéken.Ezt azért emelem ki mert szerepe lesz később az írásomban. A forgalom zajában erős madár zsivajra lettem figyelmes aztán egy alaposabb körültekintés után meg is találtam honnét jön. A gazos nagyjából közepén egy kenderike csapat lakomázott a finom gyommagvakból.Fürtökben lógtak a kórók ágain, repdestek a havas fűben. Nagyon kellemes látvány volt a hozzávetőleg 250-300 madár! Homogén csapat volt nem láttam közöttük más faj egyedeit.Ezt azért írom mert sokszor elő fordul,hogy keverednek egymással kenderikék, zöldikék,tengelicek,erdei,vagy fenyőpintyek is egy csapaton belül. Időnként felrebbentek ,tettek egy kört és folytatták a táplálkozást.Sajnos elég messze voltak és nem tudtam közelebb cserkészni, ezért a képek minősége gyenge lett. A lényeg azonban látható ahogy a csapat táplálkozik és időnként a légi akrobatikát bemutatja.

 Vissza kanyarodnék a parlagon lévő földekre ill.a parlagon lévő földek fontosságára madártani szempontból. Az intenzív mezőgazdasági földművelés már sok faj eltűnését visszahúzódását okozza szerte a világon.Nagyon kevesen gondolnak ,vagy foglalkoznak ezzel a komoly problémával. Ha ez a tendencia folytatódik ami most már sajnos nálunk Magyarországon is jelen van akkor pár év múlva nem láthatunk ekkora magevő madár csapatokat telente.Nem lesz ami megadja egy téli túra igazi hangulatát a pinty félékkel.Valahogy el kellene érni legyenek olyan földterületek ahol nem számít a gyom, tenyésszen csak amennyi terem,legyenek művelésből kivont helyek ahol tudnak élelmet találni,elbújni, fészkelni. Legyenek fás legelők,erdősávok, elhagyott gyümölcsösök,ligetek... Lehetne sorolni de sajnos nem ez a tendencia.Utak ,autópályák,zöldmezős beruházások mindenfelé. Nem volt szándékom ebbe a témába belemélyedni de a mai vidáman csevegő kenderike csapat látványa ezt hozta elő.

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr8016410746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása