Első igazi tavaszi nap

2019.03.17. 23:05

 Kellemes 20°C körüli hőmérséklet,kék ég szikrázó napsütéssel.Ez a szép idő meghozta az idei elő fecskéket, ugyan márc.13.-án láttak már Debrecenben de nekem ezek az elsők.Egy füsti és 3-4 molnárfecske is jött ma.A füsti fecske már a fészek renoválását is elkezdte.Sokat pihent bent a gerenda egyik szögén,kirepült táplálkozni a falu légterébe.Gárdonyi Géza Hol van a fecske meg a gólya című novellájából idézek néhány sort mert én is elszoktam gondolkodni ezekről a hűséges madarakról.

"- Ki látott télen fecskét vagy gólyát?

- Bizony, hacsak rabságban nem, senki? 

- Hol vannak?

- Elmentek olyan országba, ahol meleg van.

De nemcsak a hideg elől mentek el, hanem azért is, mert itthon nem lenne télen mit enniök. A sok apró bogár, amivel a fecske él, őszszel vagy meghal, vagy elrejtőzik; a vizek meg, ahonnan a gólya él, befagynak.

Ezt már előre tudja a gólya is, meg a fecske is......

 

Szegény madarak nem érzik jól magukat Afrikában. A mi hazánk az ő hazájuk is. A gólya szomorúan áll a Nílus meg a Kongó vize partján és Magyarországra gondol.

A fecske is búslakodva üldögél a pálmafákon és a magyarországi fészkéről álmodozik.

Mert ott nem rak ám fészket egyik madarunk se. Ott csak gubbaszkodnak, szomorkodnak szegények. Várják a tavaszt. Akkor megint csoportokba szegődnek, ahogy elmentek. Mindenik egyenesen a maga falujába, fészkébe száll.

Ahogy a madár az emlékezetében tartja a maga faluját, éppen úgy ismeri az embereket is. Lehet, hogy ott Afrikában beszélgetnek is egymás között rólunk."

Ha tényleg beszélgetnek akkor mondanak azért negatív dolgokat is pl. ilyeneket: miért nem szeretnek már minket annyira az emberek mint régen? Miért verik le a házaikról fészkeinket? Miért vegyszereznek mérgeznek sokszor túlzott mértékben,nem lesz mit ennünk,nem tudjuk táplálni a fiókáinkat ! Jó lenne ha jobban odafigyelnének ránk és természetesen nem csak ránk ,hanem a többi madárra és állatra is,mert ők is annak a nagy közösségnek a részei amit ÉLŐVILÁGNAK hívnak !                                                                                                                              Tényleg jó lenne ,ha nagyobb figyelmet kapnának mert nagyon lecsökkent a fészkelő állomány.Ezért is örültem a mai érkezőknek.Sajnos holnaptól hidegebb időt jósolnak,de talán Sándor,József,Benedek megoldja :)

Nemcsak fecskéket láttam ma,héttagú fekete gólya csapat is átrepült a falu felett és a rétisasok is nagyon aktívak voltak.Kergették egymást hatalmas légi csatákat vívtak ,kiültek egy nagy rétre és ott sütkéreztek.Az egerészölyvek szintén veszekedtek és néha a sasoknak is neki támadtak (persze sikertelenül). Fekete harkályok és zöld küllők szintén a párválasztással foglalatoskodtak .                                                                                                                 A sasos képek nagyon messziről készültek...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr3814697838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása