Kőgáton (küszvágó csér)

2024.09.03. 21:28

 A  kőgát lakóit bemutató sorozat utolsó része következik:                                                                                          Mire ezek a sorok leírásra kerültek madaraink már nagy eséllyel elindultak dél felé, de még két nappal ezelőtt is láttam (09.01.) Révfülöpön min.8 példányt. A küszvágó csér messzire vonul, többnyire trópusi tengerpartokon telel, Afrika nyugati partvonala mentén vonul és meg is kerülik a Jóreménység fokát a keleti oldalon jönnek vissza. Nevük elárulja fő táplálékukat, az apró halakat vízbe csapódva (vágva) szerzi. Tipikus mozdulatuk amikor kiemelkednek a vízből felrepülnek és lerázzák magukról a vizet. Néha rovarokat is elkapnak a levegőben és a vízfelszínről felcsípve. A másik tipikus a kémlelő tartásuk, repülés közben csőrrel lefelé kémlelik a vizet, lelassítják a repülésüket és egy fordulóval hirtelen csapnak le. Latin nevük Sterna hirundo (fecske csér), érdekesség a sarki csér latinról fordított neve Sterna Paradisaea pedig paradicsomi csér.

Kettő gyűrűs madár számát sikerült leolvasnom, eddig az egyikről érkezett adat Sárszentmihályon (37km) gyűrűzték fiókaként 7 évvel ezelőtt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr6218484155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása