Öszi napok..

2023.10.04. 22:01

 1 héttel ezelőtti hétvégén hűvös esős volt az idő,akkor is kint voltam csak most teszek fel képeket a blogba. Tihanyban  a Belső-tavon a szél felkavarta a vizet és habot sodort ki a partra, olyan volt mintha behavazott volna. Jelentős mennyiségű fecske verődött össze a félsziget dél-keleti oldalán és a Belső-tónál. Több száz madár kavargott a levegőben, közvetlen a víz felszínén és a mocsaras parti sávban ,ahol esetleg kósza rovarokat találtak kitartó munkával. Szerencsére nem volt tartós a lehűlés, másnapra sokat javult az idő tovább tudtak vonulni a héten már nem láttam egyet sem.

Beléptünk az októberbe, de az időjárás még nem követi egyenlőre az ilyenkor szokásos paramétereit. Kicsit kevesebb már a madár pl. parti lilék, cankók nem voltak. A sárszalonkák, csörgőrécék, barázdabillegetők, havasi partfutók még vannak, de ez változik állandóan következő hétvégén jöhetnek újabb fajok..

Veszprém környéki mezőgazdasági területeken most zajlik a napraforgó aratása, a földeken mindenhol gerlék, galambok és sokféle magevő madár lakomázik. Ragadozót nem láttam, de biztosan megérkeznek ők is nemsokára. A nagy őrgébicsek már itt vannak, őket is a ragadozók közé sorolom. Erős kissé recsegős hangjára lettem figyelmes,amint egy gyümölcsfa tetején hangoskodott. Egy kisebb énekes madarat vett üldözőbe majdnem sikerült is elkapnia. Szerintem a helyi madarak főleg fiatalok nem ismerik mint veszélyes ellenség, ezt kihasználva tud közelről támadni és valószínű zsákmányol is madarakat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr4718227903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása