Szeptember vége

2022.09.25. 18:38

Itt van az ősz minden jellemzőjével,hol csapadékos hideg északi széllel,hol pedig napsütéssel kellemes hőmérsékletekkel. Néha záporok jönnek ,kitisztul a levegő és látványos szivárványok bukkannak fel rövid időre. A vonuló fecskék egy-egy napra nehéz helyzetbe kerülnek az időjárás miatt,a múlt szombati hűvös esős nap komoly próba elé állította kedvelt madarainkat. A balatoni parti sávban mindenhol fecskéket lehetett látni Badacsonytól Alsóőrsig ( erről a területről van információm). Tihany-révnél a vezetékeken, épületek falán,a parkok fáin a nádasban próbáltak meghúzódni. Repkedtek a fák körül, a nyílt vízen (molnár, parti és füsti fecskék), pár centire a fű felett a parkban vadásztak rovarokra főleg füsti fecskék. Időnkét megriadtak és hatalmas csapatban tettek egy kört,majd vissza szálltak. Szerencsére másnapra javult az idő és tovább tudtak indulni a csapatok! Veszprémben  még látni alkonyatkor a lakótelep felett molnárfecskéket (szept.23. kb.40 pld. szept 25. 15pld.), tehát még szerintem esetleg lehetnek fészekben fiatalok.

A mezei utak szélén a bokrosokban magukat meg nem hazudtoló helyen a vadrózsa bokrok tetején tövisszúró gébicsek várnak zsákmányra ,de gondolom már ők is hamarosan melegebb vidékekre (Afrika trópusi vidéke) költöznek.

Tihanyban a Külső-tó környékén túráztam, ott készültek a szivárványos képek, de sajnos készült egy csúf kép is. Nem értem kinek jut eszébe a természetvédelmi terület közepén hulladékot elhelyezni, aminek nagy része fém! Miért nem viszi vastelepre ahol még pénzt is kaphat érte, biztosan van más megoldás is de nem a Nemzeti -park területe!

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr9917939218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása