A kőgáton..

2022.09.04. 14:11

 Személy szerint negatív tendenciának és hosszútávon káros hatásokkal járó beavatkozásnak gondolom a Balaton kiárusítását. A partközeli építkezések (lakóparkok,kikötők) mind a természetes élővilág károsításával jár, a nádasok vízszűrő tisztító szerepe, a nádi élővilág kiirtása, halmozottan fogja befolyásolni kedvelt tavunk vízminőségét. Nem így akartam kezdeni a bejegyzésemet ,de mint természetjáró és természetet védő ember nem tudok szó nélkül elmenni ezek mellett a problémák mellett.

 A kikötők védelmére száz méteres kőrakásokat létesítenek a  part mentén mélyen benyúlva a nyílt vizekre. Ezeket a  gátakat kerestem fel Füred és Alsóörs között a vízről kajakkal. A sirályok, csérek ,kócsagok szívesen pihennek a köveken és ha szerencsések vagyunk még fotózni is hagyják magukat. Jó portrék sikerültek és ami nagyon tetszik a madarakon a gyönyörű sirályszemek!  A tollazatuk makulátlan,a különböző korosztályoknak teljesen más, a fiatalok barnás csíkosak, pöttyösek az idősebbek háta szürke a has fehér a láb sárga. Csőrszínük is változik a kor előre haladtával a fiataloknál először feketés majd világosabb csőrtő sötétebb véggel, az öreg madaraké világos fényes  az alsó káván piros pöttyel.  Általában a "nagy sirályok" nem keverednek a dankasirályokkal csérekkel, így ők kénytelenek máshol keresni pihenő helyet maguknak. Itt is ez volt a helyzet  kizárólag sárgalábú  sirályok foglalták el a köveket. Sikerült leolvasnom egyikük színes gyűrűjét, 2017-ben jelölték Zágrábban Horvátországban (200 km távolság). Sokszor megfordul a fejemben az épp megfigyelt madár honnét jött,hová megy, most megtudtam. Az egyik képen látható amint pont az ő feje fölött repült át egy nálánál jóval ritkább faj egy ékfarkú halfarkas! Csak otthon a képek rendezésekor vettem észre a kép hátterében. Jelenleg min. 4 példányt figyeltek meg a Balatonon jobbára  déli parton ( én aznap aug.25.-én mikor a kép készült késő délután Tihany-révnél is láttam egyet lehet hogy ugyanazt, sötét változat volt). A sirályok napközben táplálkozni járnak szeméttelepekre,szántóföldekre ezért is szerencsém volt,hogy ott találtam őket és az időjárás is remek volt. Tükörsima szélmentes víz volt, kajakozásra madár fotózásra ideális.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr6117923533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása