Júliusi napok II.

2022.07.27. 23:27

  A falusi portán illetve körülötte mindig zajlik az élet.Fekete István hangulatos történetei a megszemélyesített állatokkal megelevenednek nap mint nap. Napfelkelte után már indul az élet szólnak a kakasok  élednek sorra az állatok.Az idén egy rozsdafarkú pár a garázst nézte ki magának költésre. Ez azért érdekes mert a garázs általában zárva  van,de.... valami ötlettől vezérelve valaki kicsi bejárót vágott az ajtó alján gondolom azért ,hogy a macska bebújhasson egerészni. Ezt a "kiskaput" figyelték ki a madaraink és az egyik polcon egy műanyag edényben fészket raktak. Ha nincs nyitva az ajtó akkor alul közlekednek, nagyon óvatosan... Körül néznek, kivárják míg tiszta lesz a terep és átbújnak a kis résen! Természetesen miután kiderült a fészkelés, a kapu napközben nyitva van hagyva.

 Az istállóban füsti fecskék laknak a gerendákhoz ragasztott  fészkeikben. Sajnos megcsappant az állomány a korábbi évekhez képest,de remélem ez még változni fog és újra tele lesz csivitelő fecskével. Nagyon meleg napok vannak ezen a nyáron ezért a fecskék a délelőtti kellemesebb időben intenzíven vadásznak ,majd dél körül bejönnek és az árnyas tornác relatív hűvösében sziesztáznak,tollászkodnak. Kiülnek a gázcsövekre és szinte karnyújtásnyira megközelíthetőek! A házi verebek kesze-kusza fészkeikből az eresz alól hangos fiókák kérik az eleséget. A ház mögötti kert is tele van lakóval... Kenderike ,széncinege,zöldike,tövisszúró gébics fészkel a fákon ill. a bokrosban. A cseresznyefa odújában balkáni fakopáncs lakik. Napközben hangosak a kis gébicsek, a harkályok sem halk hangjukról híresek,főleg ha a fióka követelőzik. A fekete rigók már befejezték a költést de a környéken keresik a táplálékot. Nem túl messze egy holló pár fészkel ,arra lettem figyelmes,hogy valami nem tetszik nekik és elindultak felfelé a légtérbe,ekkor láttam meg a fehérfarkú méltóságteljes rétisast. Magasan jött és a hollók zavarása miatt rövid ideig volt a terület felett de ő is adott hangot mikor a hollók zaklatni kezdték aztán felkőrözött nagyon magasra.

 Késő délután újra élénkebbek a nagy hőség után a madarak, aztán az este közeledtével zárul a nap. Amikor a nappal átvált a sötétre fokozatosan elcsendesedik minden. Már-már beáll a csend amikor a tető nyergén halk koppanással egy kuvik landol ...Megpróbálok rejtve maradni és figyelni távcsővel mi fog történni. Nagy sárga szemei feltűnőek remek látást biztosítanak korlátozott fényviszonyoknál is. Sokáig nem tudtam előtte rejtve maradni és ledobta magát a gerincről, ezt kiszúrták a rigók ,a gébicsek sőt a poszáták is és jó-pár percig riasztottak még a kuvik távozása után is. Ez is igazolja mennyire félnek az éjszaka vadászaitól a kisebb madarak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr7317892521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása