Lassan vége az idei télnek. Hidegrekordok nem dőltek meg,a hókotróknak semmi dolga nem volt a csapadék eső formájában hullott. Január 6,5mm, február 32,8mm és most március elején eddig 26,7mm.(Forrás: Vmeteo.hu) A Külső-tónál jártam kedvenc helyeim egyikén. Sajnos negatív tapasztalataimat kell leírnom.Szép és jó dolog a túrázás a szabadban sétálni az erdőben ,kilátóról nézni a gyönyörű panorámát,de...! A Külső-tó és környéke szigorúan védett természetvédelmi terület, természeti kincs!! Különleges növény és állatvilágával egyedülálló a megyében de országosan is.A látogatók sajnos nem mindig veszik figyelembe ezt.Jön egy terepjáró keresztül-kasul mindenen, ajtót kinyitja 3 nagytesttű kutyát kiereszt had fussanak amerre látnak.Kerékpárosok jönnek mennek át a mezőn.Gyerekek futnak a legelőn táplálkozó nyárilúd csapat felé akik hangos gágogással fejezik ki nemtetszésüket és elrepülnek.Az erdőben szemét is látható többfelé,sajnos .Tovább nem morgolódok de nehéz szónélkül hagyni ezekeket a dolgokat.

 Éledezik a tó a nádas és a környék.Vadludak,cigány,üstökös,tőkés,kendermagosrécék,szárcsa,kis vöcsök,búbos vöcsök,bütykös hattyúk, nagy kócsagok nem teljes a lista.Nádisármányok ,kék cinegék a nádszálakon,seregélyek ,fenyő és feketerigók a bokrosban,szarkák,szajkók.Ragadozók közül az egerészölyvek voltak aktívak.Sikerült egy különleges harkályfélét is  fotózni.Fekete harkállyal ritkán lehet találkozni.Különleges  nagytestű (közel varjú méretű) madár teljesen fekete piros sapkával, fehéres szemmel.Komótosan kopogtatja a korhadt fákat.                       

 Virágzanak a mandulafák,de ezzel kapcsolatosan is van észrevételem.Igazából nem csak Tihanyban de a Füreden és a csopaki hegyoldakakon is megfogytkozott a számuk.A fák elöregedtek,betegek ,van hogy csak a fele hajt ki nincsenek új telepítések.Ezek szublektív vélemények remélem nem ez a tendencia.A Balatonfelvidék unicuma tavasszal a csodálatos virágzó mandulafák jó lenne ha ez így is maradna! A japánoknál megünneplik a csersznyevirágzást itt lehetne a mandulát.

A mai képek a tavaszi hangulatot próbálják átadni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr6815514406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása