Halász madarak

2020.01.15. 22:55

"A kárókatona ’kormorán’ madárnév  feltehetően egy török qara qatna ’fekete madár’ vagy qara qotan ’fekete gödény’ szókapcsolatból fejlődhetett, de természetesen semmi köze sem a káróhoz, sem a katonához". 

Csak becsülni tudom számukat a Balatonon .Csak a keleti medencéről tudok beszámolni ,itt akár 2500-3000 példány is lehet. Sajkodtól nyugatra nincs információm.50-es 100-as vagy még nagyobb csapatokban közlekednek a víz felett hullám vonalban egészen alacsonyan. Kiülnek a parti kövekre fákra szárítkozni.Megpróbáltam becserkészni a pihenőhelyüket de mivel magánterület és be van kerítve csak messzebbről sikerült képeket készítenem.Erős halszag van a környéken és már minden fát fehérre festett az ürülékük.Hangosan  erőteljes trombita szerű hangjukkal üdvözlik a halászatból érkezőket.A szemük türkizes zöldes ,valószínű a víz alatti (sós vés édes víz is) táplálékszerzéshez alkalmazkodott.A  szárnyaikat széttárva szárítkoznak a parton vagy a fákon,de szívesen pancsolnak is a partközeli sekély vízben.A nagy sirályok lehulló maradékra számítva követik nagy számban a kormoránokat.Kimennek velük halászni,a parton szintén velük vannak mintha valamilyen  szimbiózisban élnének csak ebből a kormoránoknak mi a hasznos azt nem tudom.Kíváncsi lennék honnan érkeznek hozzánk ide telelni.Északról Csehországból, Lengyelországból, vagy akár Skandináviából. A napi hal adagjuk fél kiló felett van (kb.750g) .A halászok nem szeretik a kormoránokat sok helyen lövik és irtják őket. A Balatonon addig tartózkodnak amíg be nem fagy teljesen a tó,lehet hogy idén nem is fog! Néhány kép a cserkészetből:

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr7915412022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása