Parlagi pityer

2010.05.24. 22:05

Lassan véget ér  a pünkösdi hosszú hétvége,de a madarakra sajnos megint kevés időt tudtam fordítani.Először a kerti történésekről szeretnék beszámolni.Az előző bejegyzésben említett mezei veréb pár fészkelési kísérlete az egyik odúmban,ami a vihar áldozata lett meghíusult.Helyreállítottam rögzítettem,de nem tértek vissza nem folytatták a fészekrakást.Nem baj,van másik!A mandulafára helyeztem el kb.3m magasra ezelőtt néhány héttel egy odút,amit szép csendben egy széncinege pár foglalt el.Olyan észrevétlenül dolgoztak,hogy csak akkor vettem észre őket amikor már javában ült a tojó a tojásokon.A hím bizonyos időközönként megjön,jelez a párjának és ő vissza válaszol az odúból csicsergésszerű rövid hanggal.A hím eteti a tojót de nem viszi túlzásba (szerintem).Várom a fejleményeket 2 hét alatt kikelnek a kicsik és június végén ki is repülnek.A tavi itató jól működik úgy látom megszerették a környék madarai,jókat fürödnek is közben. Az epremet megeszik a rigók,vagy a seregélyek nem túl hálás népség!Mindenféle lobogó zörgő szalaggal próbálok védekezni,de sikertelen.Ez van.

Vasárnap délután  kelet-bakonyi sziklagyepes területre próbáltam eljutni ,az ott előforduló fajokat felderíteni,de hadgyakorlat van a környéken ezért kicsit távolabb keresgéltem.Királyszentistván nevű településig jutottam,ahol a falu é-nyugati oldalánál fekvő sziklás területet jártam be.Árvalányhajjal borított legelő néhány szép vadvirággal.Tetejéről a Balatont is látni,körben mezőgazdasági területekkel.A mezei pacsirták uralták dalukkal a vidéket,közben hallgatóztam,esetleg más madár éneket is sikerül-e meghallani.Lentről a fürjek szóltak a vetésből mindenfelől,tövisszúró gébicset hallottam az egyik bokorból.Virágok fotózása közben repült át a fejem fölött egy madár,számomra ismeretlen hanggal és meredek fordulóval leszállt az egyik domb mögött.Gyorsan megpróbáltam becserkészni ,felrepült és jellegzetes "énekkel"kísérve 200 m-re, zuhanó repüléssel leszállt.Nagyon éber félénk madár,a hangja ez:Tawny Pipit Anthus campestris, magyarul parlagi pityer.Sikerült közelebb jutnom hozzá és egy tüskés kórón végre megláttam.Hosszú farkú karcsú,hegyes csőrű madár világos barna tollazattal kicsit sötétebb finom mintázattal, világos sárga lábakkal.Szép halkan a kórón ülve is énekelt,kicsit tollászkodott  később a földön elkapott  valamilyen rovart.Nem számít ritka madárnak,de élőhelye elég specifikus a kopár száraz tájak lakója.A hangját szerintem nem fogom eltéveszteni ha legközelebb találkozom vele ,talán a hegyi és a barázda billegetőhöz tudom társítani ami nem csoda mert rokonok.

Ma délután a felújított csopaki strandon jártam,eddig is szép volt most még komfortosabb szebb lett.Amiért ezt megemlítem a cigányrécék az oka.Többször átrepültek egyesével,kettesével a strand előtti vízen hol Alsóörs,hol Füred irányában.Valószínű 2-3 párról beszélhetek,de lehet több is nagyon jó ,hogy költenek a környék nádasaiban.Küszvágó csérek ha nem is nagy számban de szintén nevelnek fiókát a közelben.Ők a strandra járnak be vadászni mellékekek egy képet róluk meg néhány szép virágról.Meghatározásukat későbbre halasztom.

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr652028791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bruki 2010.05.26. 06:33:57

Szia Csabi! Gratulálok a parlagi pityerhez! Jó faj! A növények szerintem a következők: 1. Kunkorgó árvalányhaj - Stipa capillata 2. Farkas kutyatej - Euphorbia cyparissias 3. Ezüstvirág - Paronychia cephalotes 4. Coronilla sp. - Koronafürt 5. passz Üdv. A.

Csabicsek 2010.05.26. 22:14:41

Szia Attila!Köszönöm a segítséget!Sajnos növényhatározóval nem állok túl jól,van néhány könyvem de igazán "profi" nincs.A kerti sármánnyal látom jól össze barátkoztatok:) Üdv.Csaba

bruki 2010.05.27. 16:37:10

Szia! Szívesen! Bár már régen forgattam a határozót, ezek többsége ment. A hajdani KÉE Növénytani Tanszékén a balatonarácsi Péter-hegy növényvilágáról írtam szakdolgozatot, ott is hasonlók voltak. Régen volt, csaknem húsz éve... A kerti sármány fantasztikus! Tartja a revírt! Jól nézhető, hallható, a helyszín könnyen megközelíthető. Tőlünk csak 15 km, így már kétszer találkoztunk, de valószínű nem érem be ennyivel, ha marad! Üdv. A.
süti beállítások módosítása