A "Fényesben"

2023.11.03. 20:03

  A Tatához köthető természeti látnivalók nagy része a városon belül található, de néhány kilométeres körben a városon kívül is van igazi érdekesség. Az Öreg-tóról már előző bejegyzésemben írtam, most Tata másik fontos látnivalója az Angol-kertben megbújó Cseke-tó következik. Az 1780-as évek végén Eszterházy Ferenc gróf bízta meg Bőhm Ferencet az uradalom főmérnökét a kert terveinek elkészítésével, mely különálló testet alkot a településen belül, kőkerítéssel elválasztva a beépített környezettől. Ezt a kertet tartják számon Magyarország első tájképi kertjeként. Természetesen itt is a bő vízű forrásokkal teli bonyolult vízrendszer megtervezése, kialakítása volt az első számú teendő. A tó köré külföldről hozott fákat ,növényeket ültettek,építettek egy a tájba tökéletesen bele illő bele simuló nyári lakot. Nem részletezem jobban ,meg kell nézni élőben..érdemes.Néhány képet készítettem az őszi hangulatokról.

  A várostól 1.5 km-re található a Fényes-fürdő és a Fényes-tanösvény. Miért Fényes? Mert mind a kettőt a Fényes-forrás és a többi közelben feltörő langyos(meleg) 20-22°C hőmérsékletű forrás látja el vízzel. A fényes mint melléknév nyelvünkben sok mindenre használhatjuk, de én arra gondolok, vagy a forrásban feltörő gázok buborékok fénylő csillogása lehet a névadó. Vagy átvitt értelemben a szokottnál jóval érdekesebb különb, kedvezőbb, nagyszerű látvány vagy érzés  adta ezt a nevet a forrásnak, utána pedig a területnek, a fürdőnek és a tanösvénynek is. A tanösvény egy 1350 m hosszú cölöpökön álló fapallókkal kirakott "út", egy különleges élő láperdő közepén. Minden évszakban más arcát mutatja, most ősszel is volt látnivaló bőven. A békák hangosan brekegtek,de ez itt megszokott dolog ,mert januárban a téli hidegben is, itt a langyos vízben napos időben ugyanígy koncerteznek. A vízben vízityúkokat láttam a magas fák tetején hollók korrogtak. Az információs táblák közül is fotóztam érdekes információkat lehet megtudni  a látnivalókról. Az első képen látható mondat megtetszett ezért gondoltam indító fotónak:   

 

 

                                                                                                                                                                                                               

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr818250099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása