Harkályok násza

2010.02.28. 11:38

Ahogy sejtettem a melegedő idő erős széllel párosulva hamar elintézi a balatoni jégpáncélt.A déli partra kisodródott  vastag jégtáblák méretes torlaszokat emeltek.Ilyenkor komoly károk is keletkezhetnek a parti létesítményekben.Egyik évben keleti szél volt és a Gödrösnél dobta partra a jégtáblákat.15-20cm vastag 3-4nmes darabok torlódtak egymásra hetekig tartott mire elolvadt.A madarak örömmel foglalják el újra a hullámzó tavat.Láttam már kontyos récéket és a sirály csapatok is vidáman ringatóztak a füredi mólónál.

A harkályok is jóval hangosabbak lettek a megszokottnál.Van a kertünkben egy szép nagy hársfa .A repedéseket előszeretettel használják dió és mandula törésre.Egyébként a szakirodalom azt írja,hogy kizárólag rovarokkal ill.azok lárváival táplálkoznak.Vélményem szerint örömmel csemegéznek dió és mandula belet.Ingajáratban közlekednek a mandula és a hárs között és a földet beterítik a héjak.Most így tél végén más szerep is jut az öreg fának.Tavaly is és az idén szintén ezt a fát választotta szerelmi légyottuknak egy balkáni fakopáncs pár.A hangjuk rögtön elárulja mire készülődnek.Először egymástól pár  méterre úgy tesznek mintha nagyon ellenének foglalva a pondró keresgéléssel,de aztán szinte egyszerre egy közepes vastagságú ágra szállnak.Egymással szembe az ág két oldalán elindulnak spirális alakban fölfelé,néha megállnak és egymásfelé böködnek a csőrükkel mintha kardoznának.Nagyon jópofák.Néha pihennek,aztán folytatódik a csörte kergetik egymást.Ez megy egy darabig,néha odébb repülnek,stb. de ha kitartó a hím hamarosan elnyeri jutalmát .Nemsokára választanak egy alkalmas fát odú készítésre és kivájják az idei fészek helyét.Minden évben új készül,a cinegék és más odúban költő madár örömére.A harkályok  sűrűn hordják az eleséget az igencsak hangos fiókáknak akik hamar nőnek és kirepülésük után kóborolnak.

Ma találkoztam az idén először barázdabillegetővel.A házunk tetejéről startolt  hangját hallatva és repült tovább jellegzetes hullámos röptével.

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr411796621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása