Augusztus végi napok

2017.08.24. 21:36

Vannak még helyek ahol még megvannak a feltételek a fecskék túléléséhez ezt örömmel tapasztaltam Tolna megyében később visszatérek rá, de előbb közzé teszek néhány fontos tényt.Sajnos sok a negatív jelenség fecskéinkkel kapcsolatban, az MME legfrissebb cikkében ezeket olvastam :

"Az ezredfordulót követő drámai, akár 50%-ot meghaladó állomány csökkenésük hátterében több ok is áll:

  • az élőhelyek átalakítása, fészkelőhelyek és táplálék csökkenése (a háztáji- és legelőállat-tartás összeomlása, a túlzott kemizálás, a nem megfelelően végzett szúnyogirtások és épületfelújítások);
  • a klímaváltozás (sár fészeképítő-anyag hiánya a szárazodó tavaszokon, óriási vonulási veszteségek, különösen tavasszal);
  • és ami a legszomorúbb, a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll."

 

Ezek sajnos mind tények!!! A háztáji gazdaságok száma drasztikusan csökkent,legeltetés talán csak a birkáknál van .Az ,hogy a falu teheneit, sertéseit minden reggel a gulyás és a kondás hangos ostor csattogtatással kihajtsa a legelőkre és este szépen teli hassal beballagjanak a nyitott kapukon már régmúlt.Tehenek a nagyüzemi gazdaságokban vannak,  sertések röfögése vagy éppen visítása a háztájiban csak elvétve hallható.Tyúkok és más baromfi félék még talán tartják magukat de szerintem ők is elfognak tűnni az udvarokról hamarosan.A kemizálás nagyon veszélyes (nem csak a fecskékre de minden élőlényre beleértve az embert is) a túlzott és nem szakszerű használata végzetes lehet!! A klímaváltozás szintén nagyon negatív hatás,a vonulási veszteség szerintem mindig is volt és lesz ez kivédhetetlen. De a kedvezőtlen ostoba társadalmi változások viszont igenis kivédhetőek  lehetnének !!! Veszprémben is sok helyen tapasztaltam a fecske fészkek oktalan pusztítását,leverését.Ebben pl. élen járnak a B....n V...n telephelyén .Nem számoltam mennyi de  teljesen mindegy, már kettő is sok szerintem.Visszatérek mondandóm elején említett örömteli tapasztalatomra.Hangos csivitelés reggeltől alkonyatig,minden szinten fecske a molnárok fent nagy magasságban, füstik a halastó vízét súrolva ,este gyülekező a villanyvezetékeken.A fecskék társas lények imádnak kergetőzni ,veszekedni,telepesen fészkelnek, és csapatosan vadásznak.Ha jön a vészjelzés rögtön megpróbálnak segíteni a baja jutott társnak.Vannak még fiókák fészekben, várható kirepülésük 1 másfél hét még lesz idejük felkészülni a hosszú útra.Rövid látogatást tettem a halas tavaknál is .Megszokott hangulatok : a bokrosban vonuló poszáták, cinegék, a nádasban még időnként hallani tücsökmadarat,imbolygó rétihéják, keringő rétisasok,ölyvek,a gáton fekete gólya kis kócsagokkal, a vízen szárcsák és búbos vöcskök. A képek a halastavaknál illetve a faluban készültek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr3712775382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása