Márciusi napok

2024.03.17. 22:20

Az időjárás változékony, a hétvégén megmutatta kellemes napos  és esős szeles arcát is. Ez a két dolog jelentősen kihat a madarak vonulási kedvére. Vonulnak esőben és szélben de ilyenkor kevesebben indulnak közülük útnak inkább pihennek. Természetesen a megfigyelésük is egyszerűbb derült vagy gomolyfelhős időben.  ( A képek nagy része szép időben készült).

Jól kezdődött a madarász túra mert induláskor már meg is láttam a faluszéli mázsaház lakóját egy kuvikot, amint álmosan üldögélt az egyik gerendán. Próbáltam megközelíteni jó fotózási helyzet reményében,de azért annyira nem volt álmos, gyorsan besurrant a pala alá és elő sem jött hiába ücsörögtem negyed órát is a házikó mellett. Tovább indultam a halastavakhoz  mert már metszés közben is figyeltem a légteret milyen a mozgás a levegőben és nagyon jók voltak az előjelek. Több csapatban örvös galambok húztak észak-keletnek, barázdabillegető csapatok, fenyőpintyek és még sorolhatnám. A ragadozókról külön szólnék, mert érkezett vándorsólyom, barna rétihéja, egerész ölyvek..A tavakhoz érve rögtön megláttam az első rétisasokat (ők nem a vonuló kategória, ők környékbeli lakosok). Magasan kőröztek jöttek mentek, néha összetűzésbe keveredtek egymással, különböző korú madarak voltak. Megfigyelésük közben nagy magasságban többször is felbukkantak újabb ragadozófélék pl. vándorsólymok is újra távcsövem elé kerültek, de voltak olyan madarak is amelyeket késve vettem észre és csak gyenge kép sikerült róluk a határozásuk nem sikerült. A vonulás sokszor nagy magasságban történik néha még távcsővel is csak nehezen követhető (elfárad a nyak). Valószínű a légáramlatok kedvező hatását kihasználják és naponta több száz kilométert is haladnak a madarak. A mai képeken rétisasok, egerészölyv és kékes rétihéja látható: a képek minősége a távolság miatt kevésbé jók.

Másnap kiderült kuvikék ketten vannak többször kijöttek a búvóhelyükről ,sőt a hím szólt napközben is. Fotózni nehezen hagyták magukat sajnos... majd legközelebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr4518356325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása