Január vége

2022.01.30. 21:51

Viharciklon robogott át a hétvégén Európán ,mi sem maradtunk ki belőle.

Vasárnap  délelőtt indultam madarászni Tihanyba. Kellemes napos idő fogadott a Gödrösnél szinte sima víztükör, (ez azért lényeges mert másfél óra múlva gyökeresen megváltozott a helyzet) nyugodtan táplálkozó hatalmas szárcsa csapatok a part mentén végig. Két bejegyzésben fogom a mai napot leírni mert annyi látnivaló volt a vízen és a parti fákon is. A szárcsák fekete seregébe néhány kerceréce is bekeveredett sőt a hímek hangosan szóltak is miközben nyakukat nyújtogatták ez már nász viselkedésre utal.A szárcsáktól kicsit távolabb félénk kis bukók(6pld.) táplálkoztak jobbára hímek. Nagyon érdekes a toll mintázatuk különleges madarak kár, hogy nem jöttek közelebb. A révnél nagy bukók(14pld. min.) voltak de már érkeztek hullámok nyugat felől és beljebb halásztak nehéz volt számolni.Az egyik stégen kis kárókatonák pihentek, nyugatra bent a nyílt vízen sok madár tartózkodott récék szárcsák és az elmaradhatatlan szemtelen sirályok akik erőszakosan próbálnak táplálékot szerezni tőlük.

A félsziget nagyon jól védi a rév és környékét a támadó északi-északnyugati szelektől, persze a keletitől is ha Sajkodban vagyok vagy fordítva a Gödrösnél. Ma is ahogy visszafelé tartottam a Somosnál kiértem a védett szakaszból teljesen más időjárás fogadott mint kora délelőtt.Az ég felhőtlen volt napsütéssel,de a szél...az extrém erősen fújt. Megváltozott a Balaton színe,mélykékről türkizzöldre váltott és hatalmas tarajos hullámok jöttek egymás után. A szárcsák teljesen megzavarodtak nem tudták mire vélni ezt a gyors és erőteljes változást.Sorban repültek fel a csapatok és indultak a parttal párhuzamosan a Gödrös védettebb öblei felé.Ezt ösztönösen tették valószínű mert más nem indokolta a tömeges megindulásukat. Hosszú perceken át jöttek a széllel szemben a hatalmas hullámokat lovagolva. Különleges látvány volt a Balaton átváltozása a szárcsák vonulásával megspékelve.

Útközben autóval Szabadságpusztánál még egy ritka látvány fogadott: a viharos szél a földekről felkapta a port és sivatagi homokvihart produkált. Megörökítettem ezt is mint érdekes jelenség.

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr9316972480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása