Erdei cankó

2010.06.27. 18:34

 Ma de.sikerült kijutnom Királyszentistvánra a homokbányához.Szerencsére az utóbbi napok melegedő időjárásának hatására jól megközelíthető volt a terep.Már messziről hallatszott a gyurgyalagok jellegzetes hangja és hamarosan megláttam a partifecskéket is.Helyes kis barnás színezetű fecskeféle.Hangja különbözik a molnár és füsti fecskétől.Az övék nem igazán nevezhtő éneknek , zsrregésnek mondanám talán.Létszámukról most pontos adatot nem mondanék,mert elfelejtettem a számolást a kukkerolás közben .Néhány fotót készítettem ott a bejáró nyílásokat számolva kb.70-80 volt.( mennyiben költenek?)Kisebb nagyobb csapatokban röpködtek a környéken ,valószínű napnyugta előtt lehetne pontosabb adatokkal szolgálni.Gyurgyalag kevesebb volt úgy 10 párra saccolnék de majd még máskor ellenőrzöm a számot.Ezeknek a színpompás madaraknak egyedi repülési technikájuk van.Előszeretettel siklanak kifeszített szárnyakkal hirtelen irányváltoztatásokkal kombinálva.Szívesen üldögélnek a magas buckák tetején vagy villany vezetéken innét startolnak el vadászni.Miközben próbáltam közelebb cserkészni a tópart egyik sakából nem várt madarak szálltak fel "méltatlankodva"hangos füttyel.Sötét szárnyuk és fehér farkcsíkjuk segített felismerésükben  csak ilyentájt nem találkozni velük gyakran.Elég messze szálltak le,de sikerült újra közelebb jutnom hozzájuk,sőt közben még kettőt is sikerült felfedeznem!Nagyon óvatos bizalmatlan madarak,az első gyanús mozgás elriasztja őket.A tó szegélyét kutatták, néha a vízbe hasig is begázolva.Magyarországon nem költ vagyis ők már vonuló példányok.Kicsit korainak találom de lehet,hogy arra is rossz időjárás van és ők leléptek.A környék énekesei szívesen jöttek inni a tócsákhoz.Kenderikék,pintyfélék és barázdabillegető is megjelent néha.Kettő képet mellékelek a minőségért elnézést kérek de messze voltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr92114012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

natu (törölt) 2010.06.27. 20:52:09

Jó kis hely, ugye?
Én is kimentem ma délután fél három körül.
Négy kissrác fürdött a vízben, de a fecskék csak hordták a kaját szakadatlan, nem is foglalkoztak velük. Furcsa módon nekem most egyetlen gyurgyalagot sem sikerült távcsö végre kapnom. Na, ennek mi lehet az oka?
Ha ajánlhatom, akkor menj el ide is:
47.089352, 18.034294
Nincs messze a homokbányától. Ez három ülepítö tó, a csúfos véget ért füzföi papírgyár öntötte ide ki a mocskát sokáig, de a természet megtette a magáét és bizonyára kitisztulhatott a víz, mert körben nádas van, benne vizimadarak. Amikor ma ott megjelentem, egyböl felröppentek és a fejem fölött repkedtek vinnyogva, hatan voltak. Fogalmam sincs, mifélék voltak. Vizimadarak közül csak a hattyút ismerem fel 100%-osan : )
Talán neked sikerül:
www.nbj.fw.hu/3lakes.zip
A hely nem egy kimondott éden, elég ipari a környék, és inkább csodaszámba megy, hogy a körülmények ellenére van ott élet.
(Na, most hosszabb idöre befogom a számat, nem szeretném, ha úgy éreznéd, hogy már kicsit sok lesz belölem.)

natu (törölt) 2010.06.28. 11:07:11

Gólyatöcs volt mégiscsak, szerintem.

Csabicsek 2010.06.28. 15:32:54

Szia Natu!Igen ezek gólyatöcsök.Jó helynek tünik a képeid alapján,de nem zárt terület?Egyébként szoktak innét adatokat feltölteni a Birding.hu-ra

natu (törölt) 2010.06.28. 17:56:27

www.nbj.fw.hu/map1.jpg
A piros uton jössz ki a homokbányától délre.
Balra fordulsz. Lesz két út, mindkettö sorompóval lezárva. A sárga utat nem ajánlom, borzasztó a terep. Lejjebb a zöldön érdemes bemenni. A sorompó mellett böven el lehet férni bicajjal : )
A lila út a 72-es útra visz, majdnem a nitrokémia vasúti átjárójánál ér ki a domboldal szélén.
Nem tudom, hogy zárt terület-e, (engem az ilyen dolgok eleve nem érdekelnek : ) az biztos, hogy könnyen be lehet jutni észak felöl, sehol sincs nyoma annak, hogy örzött terület lenne.
Ja, és 1-2 héten belül a lila úton végig beérik a feketeszeder!!!
Miket töltöttek fel innen a birdingre? Érdekelne.

Csabicsek 2010.06.28. 23:14:32

Pl. bütykös ásolúd /Tadorna tadorna/ jun.28. 2pld. Szelle Ernő megfigyelése.
süti beállítások módosítása