Külső-tónál

2010.05.30. 22:02

Kirepült az első fészekalj házi rozsdafakúinknál.Nem tudom hol volt a fészkük,a lényeg két fiókát etetnek jelenleg.Ez a maradék kettő nagyon életre való,ügyesen repülnek és bújkálnak a környéken.A szülők felváltva érkeznek és ügyelnek arra is ,hogy ha kapott az egyik,a következő rovar a tesóé legyen.Van a kertben egy kis rigó is,felváltva jönnek a kéregető hangok ,hol tőle hol a rozsdafarkú fiókáktól.A kis cinkék még nem keltek ki.

Ma Arácson és Tihany környékén madarásztam.Arácson sok sergély,sárgarigók,kis poszáta,örvös galambok,vadgerlék,zöldikék,tengelicek,cinegék,rozsdafarkúk,mezei verebek,dolmányos varjak,szajkók,egerészölyvek,fácánok voltak.Meg a tövisszúró gébicsek! Róluk külön fogok értekezni ha kirepültek a fiókák is.

A tihanyi Külső-tó egy szigorúan védett természetvédelmi terület.A félsziget eldugott pontján található, 116m-re a tenger szintjétől.Délről ,nyugatról,északról is magaslatok veszik körül,vagyis egy teknőben terül el.A teknő egy hajdani vulkán kráterének feltöltődött maradványa.A csapadéktól függ a víz magasság én nem tudok befolyó érről,vagy patakról.Kifolyóról sem!Jelenleg a sok eső hatására elég magas a vízszint.A környéken szőlő ültetvények,összefüggő erdő ill.birkalegelő található.A legelő hamar kiszárad a fekvése és a talaj adottságok miatt.Vannak ürgék is .A tó sekély az egészet nád ,sás és különféle vízinövények borítják a széleken néhány fával tűzdelve.Területe talán 1 négyzet km.Vannak nyíltvizes részek is a környező sziklákról jól lehet megfigyelni a kócsagokat,nyári ludakat,bütykös hattyúkat/4 fióka/,vörös és szürke gémeket,bakcsókat,kis kárókatonákat,bölömbikát(csak hallani)szárcsákat,tőkésrécéket.A gémek kócsagok folyamatosan közlekednek a terület felett a Balaton irányába.Másfelé nem is tudnak/kivéve észak/ mert körben a magyar tenger hullámzik néhány km távolságban.A sziklákról látni Siófokot,Füredet Badacsonyt is.Ma a fő látványosság a légtérben zajlot.A szereplők kabasólymok és barna rétihéják voltak.2 pár kaba vadászott repülő rovarokra ,szitakötőkre amiben nagyon gazdag a mocsaras tó.Gyönyörő karcsú madarak gyors nekiiramodásokkal,röptükben csak a csőrükhöz emelik az elkapott rovart bekapják és jöhet a következő.Eljött a tó fölé egy sarlós fecske is ,a repülés mesterei egy légtérben vadásztak. Persze tisztes távolságban a sólymoktól.A barna rétihéják közül egy pár folyamatos légiparádét tartott hatalmas zuhanásokkal ,gyors emelkedésekkel és a hangjukat is végig hallatták az egyébként nem túl zajos madarak .Teljesen nászra utalóan viselkedtek pedig tudomásom szerint az korábban zajlik normálisan.A többi rétihéja nagyon ügyet sem vetett rájuk ők a nádast pásztázták szokott módjukon.A mai képek nem túl jól sikerültek messze voltak a madarak.Egyiken egy helyes barkós cinege család látható,a másik a mai veszprémi naplemente

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr982043407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bruki 2010.05.31. 14:14:18

Szia Csabi! Nem okoskodás akar lenni csak egy kis pontosítás. Lemértem a GoogleEarth-ön a tó méretét, amelynek átmérője 750-1050 m, egyébként inkább téglalap alakú, mint kör. A tó területe így kb. 70-80 hektár, ami 0,7-0,8 km2-nek felel meg. Üdv. A.

bruki 2010.05.31. 14:15:44

Az egész Tihanyi-félsziget kb. 11 km2.

Csabicsek 2010.05.31. 20:48:56

Köszi! Persze,jogos kicsit félre vezettem az olvasóim,már javítottam!Egyszer régen lehet,hogy volt ekkora:))Üdv. Csaba
süti beállítások módosítása