Itéletidő májusban

2010.05.16. 21:46

Második napja tombol a vihar Veszprémben,ill.az egész orszában .Árvízek északkeleten,elöntött házak,rengeteg kidőlt fa,letört ágak.A teljes leltár valószínű 100 milliós nagyságrendű lesz!A mai csúcs hőmérséklet Veszprémben 9,7°C-fok volt,1 nap alatt 40mm eső esett viharos szél kíséretében.Nem igazán kedvezett a szabadtéri programoknak pl. a madarászatnak az idő.Aggódva figyeltem az eget többször is fecskék után kutatva.Sajnos ez az időjárás újabb csapás lehet az amúgy is megfogyatkozott állományra.Ilyenkor nincsenek repülő rovarok,csak reménykedni lehet,hogy holnap lesz végre egy kis napsütés és táplálékhoz juthatnak madaraink.A tomboló szél sok fészket is letéphetet a faágakról ill.bokrokból.Egy mezei veréb párt figyeltem ma amint nagy szorgalommal hordták a fészekanyagot az egyik kerti odunkba.Nem foglalkoztak az itéletidővel csak dolgoztak egész nap.Sajnos rörzitési hiba miatt,meg persze az erős szélnek köszönhetően lebillent a helyéről és ott himbálózott az ágak között.Madarainkat ez sem hatotta meg ők rendületlenül folytatták amit elkezdtek,sokszor komoly mutatványok árán jutottak be a nyíláson.A nagy sár  meg létra hiány miatt csak holnap tudom kijavítani,remélem kitartanak addig!Délután 5 körül néhány sarlós fecske bukkant elő  nagyon alacsonyan szinte a bokrok magasságában próbáltak valamit elkapni,aztán el is tűntek a csapkodó esőben.Egy erdei pinty hím kísérelte meg hangos énekével oldani a szomorkás hangulatot,amibe aztán fekete és énekes rigó is bekapcsolódott,de ma nem hallgattam sokáig őket, meg valószínű ők sem gondolták komolyan ebben a szélviharban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr552008508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

totálandi 2010.05.20. 10:13:21

A vadon élő madarak gyógyításának támogatására kérlek benneteket.
web.axelero.hu/pusztadr/madarakert.html
Segítsetek, ha tudtok!

natu (törölt) 2010.05.20. 22:11:04

Na, most már talán végre eltakarodik ez a botrányos idöjárás... szerintem leginkább a fecskék húzták miatta a rövidet. Sajna.
(Mostanában egyre többször úgy töltöttem el a késö délutánokat, hogy a fiam trambulinjára kifeküdtem és távcsövel figyeltem a fecskéket. Hát komolyan, én fáradtam el pusztán a látványtól, hogy ezek mit képesek a levegöben müvelni...)
süti beállítások módosítása