Varsádon II.

2010.04.29. 22:58

Ma Tolna megyében, pontosabban Varsádon madarásztam.Veszprémből erős szélben indultunk/ ami itt természetesen nem szokatlan,mert "vagy fúj,vagy harangoznak"/még Szentkirályszabadjánál is lobogtak a zászlók a leszállópálya környékén,de ahogy leértünk Almádiba a Balaton-parta teljes szélcsend fogadott.A vitorlák petyhüdten lógtak a hajók árbócain,a víz pedig tükörsima volt.A fűzfői-öbölnél küszvágó cséreket láttam a vízen vadászni a kövekenen nagykócsagok ácsorogtak.Enyingnél a házakhoz egész közel egy hamvas rétihéja hím vadászott,Simontornyánál a Sió hídnál barna rétihéja tette ugyanezt.Belecskán az összes fészken ültek a gólyák már a tojásokon.Ez nagyon örvendetes ,de sajnos a fecskék szerintem /főleg a molnár fecskék /erősen megfogyatkozott létszámban tértek haza!Varsádon is kevés a megérkezett fecskék száma.

Délután bokros ligetes erdős vegyes területet jártam be a tavak feletti dombokon.Itt már megérkeztek a tövisszúró gébicsek,a karvalyposzáták és a gyurgyalagok is .Mindhárom fajból láttam ill.hallottam szépszámban.Láttam erdei pacsirtát,fülemüléket,vadgerléket,búbosbankákat,barátkákat,énekes és fekete rigókat/ezek nem városi rigók/,sok kakukkot,sárgarigót,cinkéket.A domboldalakat szép virágok díszítették sok lepkével. A két utolsó képen a termetesre növő védett, bíboros kosbor látható.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr671963193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

natu (törölt) 2010.05.02. 10:21:51

Nem konkrétan a post-hoz illik:
Tegnap a Gulya-dombon jártunk a majálison. Beültünk az Erdei vendéglöbe egy sörre. A lábamtól alig egy(!) méterre a feketerigó jóízüen eszegetett egy pizza-darabkát...
A Viadukt alatt sétáltunk az épülö-szépülö úton, jónéhány rigót láttam füdeni a Séd-ben.
Hazafelé, a Tölgyfa utcán gurulunk, hát a Klapka-Gábor Áron utca parkos részein tucatjával a feketerigók. De bárhol járok a vásosban, ahol már van két bokor meg pár négyzetméter fü, ott tutira vannak rigók. Elképeszöen hozzászoktak az emberekhez és nekem úgy tünik, hogy sokkal többen vannak, akár ha csak a múlt évhez hasonlítom. Van úgy, hogy szállok ki a kocsiból és a kocsi alatt futkorásznak. Örület.
süti beállítások módosítása