"Újra szól a csalogány"

2010.04.15. 21:50

Ma végre Veszprémben is megszólalt az első fülemüle!Még nem a megszokott fülemülés helyemen szólt.Reggel 8-körül a Cholnoky-ltp.kertes családiházas részén énekelt.Kicsit meglepődtem mert nem egészen tipikus élőhely számukra,bá ezt ők ezt jobban tudják valószínüleg.Most már remélem megjön a "mi" fülemülénk is .A rendkívül hideg esős idő nem kedvez az éneklési kedvnek,de talán már a hétvégén megjön a meleg tavasz.A főcím, részlet Felix Mendellsohn-Bartholdy romantikus kórusművének kezdö sorából .A madárvilág énekbajnoka sok zeneszerzőt megihletett és zeneműveket írtak róla.Mendellsohnon kívűl ami hirtelen eszembe jut Händel F-dúr orgonaversenye a címe: "A kakukk és a csalogány".De nem csak műveket szereznek a csalogányról,az én véleményem szerint csennek is el dallamokat az énekéből.Persze ez csak az én egyéni okoskodásom ,pl. csak Händelnél maradva a "Győzelmi kórus " a Judas Maccabeus-ból egyes szakaszaiban kicsit felgyorsítva nekem ilyen hatású.Bocs a kitérőért,szóval amíg nem énekel a madarunk elég esélytelen észrevenni rejtőzködő életmódja miatt.Nagyrészt a sűrű aljnövényzetű,bokros árnyas helyeket kedveli ,a fészkét is a talaj közelébe vagy az avarba rejti.Az éneklésre visszatérve a madarak hangképző szerve olyan felépítésű,hogy éneklés közben is levegőt tudnak venni.Ezen kívül egyszerre több hang kiadására is képesek,ebben a fülemüle jeleskedik főleg.A hang erejében is a jobbak között jegyzik. Alvást sem igényel költési időben,szinte folyamatosan koncertezik.Az is előfordulhat,hogy alvás közben tud énekelni:))Ez további kutatás ill. megfigyelés tárgya.

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr621924919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

natu (törölt) 2010.04.16. 19:22:47

Én is ma hallottam elöször csalogányt, fura, de a vasútállomáson, ma délután. Meg is lepödtem, mert éppen egy rozsdafarkút követtem távcsövel, aki a sínek között a vagonok alatt "guberált", erre egyszercsak zutty, és felcsapott a csalogány éneke.

(Magánvélemény: nálam a feketerigó a favorit ének tekintetében, néha annyira vicces-vidám dolgokat ad elö, hogy csak nevetgélek, hogy mikre képes. Ö egy bohóc, na. A csalogány viszont, hát igen, az véresen komolyan nyomja : )

bruki 2010.04.16. 20:17:28

Én a tapolcai vasútállomás mellett lakok, attól kb. 150 méterre. A vasutat kíséró cserjék felől májusban minden este hallom a fülemüléket. Szerintem kifejezettem kötődik a vasúthoz a fülemüle a vasutat kísérő elhanyagolt, cserjés, csalitos élőhelyek miatt, melyek neki kiválóan megfelelnek! Csabi! Köszi a sok érdekes infót a fülemüléről! Üdv. A.

Csabicsek 2010.04.16. 22:14:24

www.freesound.org/samplesViewSingle.php?id=17185 .Itt is hallgathattok fülemüle éneket.Nekem a veszprémi jobban tetszik.Jobb énektanára volt biztos.

natu (törölt) 2010.04.17. 12:40:44

Ja, jut eszembe: mezei pacsirtáék is nyomják ezerrel. Már vagy 3 hete a hajmáskéri legelöre bármikor kimegyek, folyamatos a madárének 40-50 méter magasan...

Csabicsek 2010.04.17. 21:48:08

Igen a mezei pacsirta egy külön kategória egy külön műfaj!A légtér dalnoka.Éneke elválaszthatatlan a legelőktől,síkvidéki mezőgazdasági területektől.Reméljük ez így is marad még nagyon sokáig!
süti beállítások módosítása