Érkeznek a fecskék

2010.04.08. 21:06

Ma megérkezett a belvárosi molárfecskék előörse.Vidáman röpködtek a kellemes tavaszi alkonyatban az épületek felett.Az a 4-5 példány amit korábban láttam átvonuló példányok lehettek, de ezek már a veszprémi madarak!Tegnap délután bokros mezőgazdasági területet jártam be.A mezei pacsirták daloltak mindenfelé,a mandulás aljnövényzetében csicsörke csapatok szedegettek,a bokrosban mezei verebek hangoskodtak.Ezen a területen fészkelnek karvalyposzáták,de még ők kicsit később érkeznek.Barát és kisposzátát láttam néhányat.Kisposzátát volt szerencsém az idei tavasszal Veszprém környékén több helyen is megfigyelnem.A közeli erdősávból fekete és énekesrigók jártak ki a mezőre bogarászni .Jól szemügyre vettem őket de örvös nem volt köztük,sajnos./A szüleim kertjében már fészkén ül a tojó feketerigó./ Láttam vörösvércséket,és egerészölyveket, persze a nemkívánatos szajkók és dolmányosok itt is jöttek mentek.                                                                 A mandulafák virágzása a Balaton-parthoz képest jó egy héttel később kezdődik .A déli fekvésű lejtőkön már el is virágzottak,itt Veszprém határában most pompáznak a legszebben.

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr961905638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bruki 2010.04.12. 08:10:38

A Balaton-felvidéki mandulafák virágzása fantasztikus! Én az arácsi Péter-hegyen nőttem fel és megfigyeltem, hogy akármilyen az idő március végén, lehet akár hó is, április elsejére mindig virágzik már a mandula! Hihetetlen ilyenkor a levegő illata! Sajnos, az egyre sűrűbb beépítések miatt ma már nincs meg az a hangulat, mint a nyolcvanas években! Üdv. A.

Csabicsek 2010.04.12. 20:24:52

Szia Attila!A"balatoni riviéra" a lankás hegyoldalait tavasszal a mandulafák öltöztetik fehér és rózsaszínbe.Ez nekem is mindig nagyon kedves látvány a hideg,téli szürkeség után.A Péter-hegy sajátságos mikroklímáját Cholnoky Jenő is kiemelte írásaiban.Most nem feltétlen a mandulára vonatkoztatva,hanem a szubmediterrán jellegű viszonyok a Balaton csillogó vizéről duplán érkező napsugarak hatására,ritka növények is megélnek.Sőt még jófajta szőlő is amiből remek borok készülnek!Üdv.Csaba
süti beállítások módosítása