Sirályokról

2024.03.03. 22:20

"Az MME Vízimadár-védelmi Szakosztálya 2024. február 16-19.-e között szervezte meg az idei év második országos sirályfelmérését. Önkénteseink hazánk 57 élőhelyét ellenőrizték, amelyek közül 24 szeméttelep és hulladékkezelő volt. Az országos sirály-leltárba 9 sirályfaj 50.403 egyede került be."

Ehhez az információhoz kapcsolódva írom mai bejegyzésemet: Nagyon fontos adatok ezek a madarászok számára. Azoknak is akik hivatásos  és azoknak is akik hobbi madarászok mint pl. én.Többször elhangzó kérdés: Mennyi madarat láttál? Sokat... , de ez nem elég pontos válasz. Egyébként nem egyszerű számolni a madarakat, de azért vannak megbízható számlálási módszerek szerencsére. Kezdeném a először a fontos alap dolgokkal: 

  Az időjárás megfelelő legyen, ne legyen erős szél és zavaró intenzitású esőzés vagy havazás, tehát ne korlátozza lehetőleg semmi a látási viszonyokat. Nem árt ismerni a madarak szokásait pl. a vízi madaraknál a reggeli ki vagy az esti behúzás ideje, vagy egy jó táplálkozó hely pl. szeméttelep. Jól megválasztott megfigyelési pont, ahonnét jó rálátás nyílik a terepre vagy a légtérre. Számolás blokk módszerrel: képzeletbeli blokkot kell létrehozni, a blokkban lévő madarak száma kb.20-25 legyen. Ezt kellene a csapatra helyezni és megbecsülni hányszor illeszkedik, végül ezt felszorozni az eredeti blokkban lévő madarak számával.Tök egyszerű:)) Fényképezőgép használata: minél nagyobb látómezöt befogni  az optikába és az elkészült képről otthon megszámolni a madarakat.

Sajnos én nem vettem részt ezen az eseményen, de már most tervezem jövőre biztosan szeretnék. Van egy remek sirályos élőhely Veszprémtől nem is olyan messze, ahol szinte mindig nagy a forgalom és rengeteg a sirály. Január utolsó hétvégéjén jártam ott és akkor is jelentős számban láthattam őket, Számadatokat nem mernék mondani, de több ezer sirály kavargott a levegőben. Csak a levegőben mert leszállni nem voltak hajlandóak, pedig még volt jég is a tavakon. Az időjárás tökéletes volt, tiszta kék éggel remek látási viszonyokkal.

Sok minden eszembe jut ilyenkor, amikor ilyen tömegben látom a madarakat. Honnét, milyen távolról érkeztek hozzánk? Ha tovább repülnek nem szállnak le miért nem? Vannak-e vezérek, vagy megy a tömeg együtt, de a tömeg hogy verődik össze kisebb csoportokból ill. egyedekből? Felülről a levegőből simán felismerik a szemétdepót, szaglás is közre játszhat?

Az a gyanúm valami ragadozó lehetett a közelben mert idegesen viselkedtek szerintem. Különböző alakzatokat vettek fel a magasban, olyasmiket mint amikor a heringek próbálják a delfineket cápákat elbizonytalanítani. Képeimen jól látható van amikor csak egy fehér tömeg (pacni az égen) látszik, a következő fordulásnál sötét feketés folttá változik. A rajba közelebbről belefotózva látszik, hogy többféle sirály alkotja a csapatot, mégis tudják merre, hogyan forduljanak.

A sirály megfigyelés közben függőcinegéket is felfedeztem, amint egy tavalyi fészek körül tevékenykedtek.

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr5018344957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása