Januári napok II.

2024.01.23. 16:18

 Tartja magát a tél, napsütésben 3°C -ra melegszik a levegő, de éjszaka visszahűl -8°C-ig is,ezért a védett parti sávokban vékony jégréteg alakult ki. Tihanyban a Gödrös egy része is jég alatt van de a hajóállomás környéke jégmentes itt sok a madár. Szárcsa csapatok jobbára, de bukórécék és bukófélék is felbukkannak. Nagy bukók   (10pld.) és kis bukók (17pld.) általában külön láthatóak, nem vadásznak együtt. Ma kis bukókat sikerült fotóznom ha nem is túl közelről, de azért jól láthatók a jellegzetes vonások. A gácsér fehér, finom fekete vonalakkal és fekete szemfolttal, üstökét időnként felmereszti képeimen látható remek frizurája. A tojó fakó barnásszürke fejtető gesztenye barna, pofája fehér. Messzi északon boreális erdőkben, halban gazdag tavak mellett költenek (faodvakban fészkel) nálunk a telet töltik amíg be nem fagy a tó.

A parton is akadt látnivaló egy zöld küllő keresgélt a fák között az avarban. Rég láttam ezért is örültem a találkozásnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr1718308219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása