Decemberi napok

2024.01.03. 17:28

 Egy kis elmaradásom van a bejegyzéseket illetően, a december kimaradt. Voltam terepen és az ezekről készült képekből készítettem egy összeállítást.

A hónap eleje télies időjárással indult, havazással, hideg napokkal. Ez rögtön meglátszott a magevő énekesek létszámán, mivel a terített asztalt belepte a hó és nem volt könnyű az élelemhez hozzájutni. A többszázas csapatok felbomlottak, vagy tovább álltak, a többiek itt maradtak és az őzek által a hó alól kikapart napraforgófejeken keresgéltek. Hamvas rétihéja tojó próbált a hóesésben pocokra vadászni türelmesen bevárva a megfelelő alkalmat. Többszöri levágás után siker koronázta a fáradozását, csakúgy mint a közelben vadászó vörös vércsének. Idén nagyon elszaporodtak a rágcsálók mindenfelé járatokat lyukakat lehet látni előttem is többször átfutottak pl. a bicikli úton. Aztán a hideg napoknak vége lett és azóta enyhe néha tavaszias az időjárás. Az etetőkön változó a létszám, hol több, hol kevesebb a kosztos. Széncinege, kék és fenyves cinege (a fenyvesben barát és búbos is), csíz, zöldike, meggyvágó, vörösbegy, ökörszem, erdei és fenyőpinty, verebek, balkáni gerle, fekete rigó. A rigó dec.30.-án hangosan énekelt alkonyatkor! A karvalyok is aktívak, általában ravasz módon alacsonyan repülve az épületek között, hirtelen bevágódva támadnak nagy riadalmat okozva.

A mezőgazdasági területek bokrain jó eséllyel lehet látni nagy őrgébicseket, amint zsákmányra várakoznak. Képeimen 3 különböző madár látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr3918294363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása