Július vége

2023.07.31. 22:11

 Badacsony és környéke a Balaton legszebb helyei közé tartozik, ha tehetem minél többször felkeresem és körbe járom a "hegyet". A túra most hajózással kezdődött utána a szárazföldön folytatódott. Badacsonyörsön található egy szép arborétum sokféle látnivalóval, kulináris élvezetekkel ötvözve.Folly Arborétum ideális családi pihenőhely. Hatalmas, természetes, fák árnyékolta kert a családosok és a kisgyermekek barátja, fából készült, egyedi játszóterek élménydús és vidám kikapcsolódást ígér a gyerekek részére.Itt el lehet tölteni pár órát nézelődéssel ,finom ételek,italok kóstolásával. Azért néha a botanika szépségei nézegetése közben a légteret is figyeltem és egy rétisast sikerült meglátnom amint átsiklott a kert felett. A Badacsony megmászása körbejárása nekem közel 9km-re sikeredett és az applikáció,ami méri a távot összesítve 577m szintkülönbséget mért többszöri fel-le  menettel. Az északi oldalon van egy kilátópont ahonnét jól belátható a környék Szigligettől Kab-hegyig bezárólag. Jól kivehető a védvonal amit várakkal őriztek hajdanán, Szigligeti-vár,Csobánc,Sümeg,Somló. Fontos szerepük volt a török időkben:   

   "A védelmi vonal nemcsak apróbb-nagyobb várak, végházak láncolata volt, hanem egész rendszer; a megerősített helyek több egymás mögötti sora. Egy-egy nagyobb várhoz több kisebb vár (kastély, vigyázó ház) tartozott, amelyek a nagy várak előőrseiként kiszélesítették a fővár védelmi körét. A végvár oltalma alatt folytatták a falvak termelő munkájukat. A végvárak körzetükben biztosítani tudták nemcsak a termelőmunka folytatását, hanem a falvak megmaradását is. A vár a környék népének menedékhelye (refugium ac receptaculum) volt. A várba, vagy a vár alá húzódott a behódolás elől elmenekült jobbágy és az elűzött nemes. A vártartomány népének sorsa szorosan kapcsolódott a vár állapotához; ha elesett egy erőd, vele együtt pusztultak a tartozékok is.  Elzárták a török portyázok útját is. Felriasztották a környék népét, amely így mégis könnyebben védekezhetett. Valamely vár őrségét úgy hívták fegyverbe, vagy a vár vidékének népét úgy figyelmeztették —, ha az ellenség közeledett, — hogy a „hírlövő" mozsárral „lármát lövettek", — vagyis yészlövéseket adtak, amit a többi vár is átvett. így a török betörésének a híre gyorsan eljutott a legtávolabbi helyekre is. Ugyanerre a célra használták a tűzjelzést is; éjjel magas lánggal égő máglyát raktak, nappal pedig nedves rőzse magasra szálló füstje adta meg a jelt." http://epa.oszk.hu/01600/01610/00011/pdf/vmm_11_1972_20_szanto.pdf

 A nézelődés közben számomra ritka légköri jelenséget láttam, egy repülőgép kondenzcsíkja vetett árnyékot a horizontra,ez látható 3 képen (gyorsan feloszlott). Az erdő felett szitakötők vadásztak rovarokra,rájuk meg kabasólymok akik a repülés mesterei. A következő megálló a Kisfaludy-kilátó volt, majd a Ranolder-kereszt és a Bujdosók lépcsője volt az útvonal. A lépcső megmászása komoly teljesítmény 464 lépcső fok, én lefelé mentem rajta! Ez a rész Badacsonytördemichez tartozik, innét újra északnak Tomaj felé vettem az irányt. Az erdő mélyén  omladozó épületek mellett visz az ösvény Badacsonytomajhoz közeledve, a mellékelt táblán olvasható a helyről információ: munkatábor volt...bazaltot fejtettek két műszakban az "elitéltek". Leérve a hegyről a falu kéttornyú temploma látható háttérben a Balatonnal. Csak javasolni tudom mindenkinek ha erre jár nézze meg ezeket a látnivalókat!

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr7218182615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása