Április vége

2022.05.01. 22:11

 Igazi madarász nap volt a tegnapi,kellemes hőmérséklettel,jó látási viszonyokkal. Az utótisztító tavakat látogattam meg ahol ilyenkor mindig pezsgő élet van. Szerencsére így volt ez most is! A bokrosban rozsdás csuk és tövisszúró gébics fogadott, szóltak a kakukkok ,sárgarigók,barát poszáták, búbos banka keresgélt a fűben. A depónál barázdabillegetők,seregélyek és persze sirályok keresték a táplálékot.A nádas is hangos volt nádi tücsökmadár,nádi rigó, és nádi poszáták énekeltek több helyen.A köveken parti madarak táplálkoztak ,őket a következő bejegyzésemben mutatom meg, ma a kis sirályok (500 pld.min.) és kormos szerkők (25-30pld.) a főszereplők. 

 A kis sirályok északon Finnországtól keletre édes vízi mocsarakban költenek. Hozzánk vonulásuk során érkeznek útközben táplálkozni állnak meg bizonyos helyeken. Itt a kulcsszó a bizonyos helyeken van,természetesen ahol megfelelő mennyiségű és számukra finom táplálék van.Itt most minden adott volt mert a víz felszín tele volt vízibolhákkal, nagyon sok volt .Igazából apró rákok nem bolhák , a melegedő víz és a napsugárzás hatására élednek az iszapból.Algával táplálkoznak ezért a zöldes zavaros víz hamarosan kitisztul . A sirályok a vízen úszkálva szűrték a vizet ez a ritkább táplálkozási szokásuk mert többnyire a levegőben rovarokat vagy a levegőből lecsapva a vízfelszínről kapják el zsákmányukat ,pl. kishalat. A képeimen látható madarak különböző korúak. Az öregek csuklyája teljesen fekete,a második éveseknek még kialakuló a csuklya és a tollazatuk is még foltos a háton. Nem voltak félénkek de természetesen a minimális távolságot tartották.A hangjuk nem hasonlít más sirályéhoz egy idő után tudtam,hogy új érkező van mert hanggal kommunikáltak. Vissza térek egy gondolatig a pár sorral korábban használt "bizonyos hely" kifejezés fontosságához. Hogy kerülnek ide ehhez a néhány hektáros kis tókazettákhoz  ekkora mennyiségben? Megnéztem a Birding,hu adait és aznap más magyarországi  megfigyelés csak max.20 példány volt, de jellemzően 10 alatti a korábbi napok adatai is (egyszer volt 80 példány Vas megyében). Ilyen kiemelkedő szám nagyon ritka! Összegezve: jókor jó helyen (bizonyos helyen) kell lenni egy kis szerencsével :))

 A kis sirályok gyakran együtt vonulnak kormos szerkőkkel, hasonlóak táplálkozási szokásuk és a viselkedésük is. Itt most ugyan erre rácáfoltak, mert a szerkők a levegőből  táplálkoztak a víz felszínre lecsapva,vagy repülő rovarokat fogtak. Könnyed kecses a repülésük  a testfelépítésükön is látszik hogy  a levegő fő életterük. A szakirodalom szerint nagyon magasan vonulnak akár éjjel is. A táplálkozó helyeiket ezek szerint nagy magasságból választják ki de szerintem itt is az öreg madarak tapasztalata döntő a bejáratott helyek szempontjából. A tavon volt egy bója erre szállt le pihenni egy gyönyörű kormos szerkő ő sem volt félénk hagyta magát fotózni még pózolt is kicsit!

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr1917821119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása