Nyári emlékek

2017.01.09. 22:49

Jól esik ezekben a hideg téli napokban átnézni a nyári képeket...Fecskék kicsit közelebbi aspektusból lehetne az alcíme mai bejegyzésemnek.Minden madár kedvencem,de a vidám, kedves és persze szép "házi" madarunk különösen.Az egyik régebbi írásomban a nagy túlélőknek nevezem őket és ezt az állításomat fenntartom azóta is.Óriási távolságokat tesznek meg fészkelő és telelő helyeik között,ezer veszélynek időjárási viszontagságoknak kitéve,de mégis megteszik jönnek és "hozzák a nyarat".A másik jelző ,amit használok a levegő akrobatái itt most elsősorban a sarlós fecskékre gondolok,de a a többiekre is ugyanúgy elmondható ez a jelző.Mindegyiküknek más és más a technikája ,taktikája a zsákmány szerzésre.A sarlósok nagy sebességgel hatalmasra tátott csőrrel "halásznak" a levegő óceánjában a rovar planktonokra. Apró pókok és sokféle más apró rovar van a magasabb légrétegekben a széllel haladnak és innét szűrik ki őket a fecskék akik igazából nem is fecskék,csak a magyar nyelv hívja őket így.A kolibrikkel együtt alkotnak önálló madárrendet.Latin nevük Apus apus ez azt jelenti lábatlan ez így nem igaz de valóban szinte csak kapaszkodásra használják ,mikor a fészeknyíláshoz érkeznek.Rendkívüli testfelépítése hosszú sarló alakú szárnya alkalmas a gyors irány változtatásra de siklásra is ugyanúgy.Képes akár napi 1000 km megtételére is! Ehhez rengeteg energiára van szüksége és ezt az elkapott rovarokból nyeri,de lehet,hogy van valamilyen napeleme is:)).Egyszer fogtam kézbe egy fiókát ,nem sikerült a startolása valószínű elvétett valamit amikor a Bazilika tornyából elindult első útjára,de aztán segítséggel megoldotta.Minden évben bejegyzem a Birding.hu adatbázisába érkezési és távozási dátumukat ,ami azt illeti elég rövid ideig tartózkodnak nálunk.Amint repülőképesek a fiókáik már indulnak is délre ez sokszor már augusztus elején bekövetkezik,persze mindig van megkéső költés is de csak 1-2 pár.Veszprémben stabil az állomány,a lakótelepeken a belvárosban,a Vár körül.Füreden ,Zircen,Várpalotán,Pápán,Tapolcán szintén szép számban láthatóak csapataik esténkén vagy napközben is.Ami érdekesség lehet én Cseszneken a várnál láttam költési időben egy kolóniát. Egész idő alatt a falak fölött ,között cikáztak tipikus sarlós stílusban vonatoztak stb. Én ebből azt szűrtem le ,hogy helyi lakosok, nagyon otthonosan rutinosan jöttek mentek.Falnyílásnál is láttam odarepülést de ,hogy ténylegesen zajlott -e költés arra az egyszeri megfigyelés miatt nem merek 100%-ot mondani.Idén megyek majd újra és leellenőrzöm.

Sajnos a molnárfecskékre nem mondhatom el ugyan azt mint a sarlósokra! Ezt saját megfigyelésre alapozom Veszprém belvárosára vonatkozólag.Tolnában faluhelyen Varsádon szerencsére az ellenkezője igaz, ott csodálatos az állomány!! Azt nem lehet mondani ,hogy rogyadozik a villanydrót a sok fecske alatt de azért látni vidám nagy csapatokat a falu felett.Sok összetevője lehet a különbségeknek ezt most nem taglalnám csak a tényeket állapítom meg.Az Endrődi-lakótelepen amit még megtudok figyelni Veszprémben ott is még stabil az állomány,reménykedem ,hogy pozitívan változik majd idén nyáron a helyzet a belvárosban is! Mindegyik fecskéről írok rövid bemutatást saját megfigyelésekből is. A molnár fecskéknél a kedvencem ,mikor már sötétedik és hazatérnek az egész napi hajtásból ,bebújnak a sárból készült zárt fészkükbe és hosszú percekig halkan beszélgetnek .Kedves hangjuk hozzátartozik a nyári estékhez.

Füsti fecskék igazából nem város lakók ,de mivel jó alkalmazkodási képességük van ezért előfordulnak városi környezetben is.Az igazi hely ahol szerintem a legjobban érzik magukat,egy falusi udvar istállóval fészerrel,tornáccal és persze háziállatokkal egy kis trágyadombbal.Ők nincsenek állandóan a levegőben,sokszor beszállnak hűsölni az istállóba,közben beszélgetnek csivitelnek,pletykálnak. A talaj felett centiméterekkel húznak a legelő birkák között,nagy magasságba ritkán látni őket.Hangos csattanással zárják csőrüket ,miután egy méretes legyet elkaptak nekik ezek a rovarok a fő táplálékuk.Állományuk szerintem stabil,de sajnos az állattartás visszaszorulásával ,a hagyományos falusi porták eltűnésével veszélyben lehetnek a következő években!! Remélem nem így lesz és ezért a természetvédők madarászok sokat tehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr6312114085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása