Gébics

2019.06.24. 22:40

Meggyet szedni voltam ma délután ,természetesen a fényképező és távcső is velem volt .Mezei pacsirta,mezei poszáta,seregélyek (4 odúmban fészkelnek), tövisszúró gébics ... ennyi volt a felhozatal.A gébicset alkonyatkor tudtam lefotózni ,kiült elém egy ágra csak a fények nem voltak ideálisak.


Ebben az évben is lesz fehér gólya gyűrűzés, az alábbi helyeken és időpontokban, mindenkit szeretettel várunk.

06.17. (Hétfő)

8:00 Monostorapáti, Petőfi u.101.

9:15 Tapolca-Diszel, Ács Ferenc u.1.

10:15 Gyulakeszi, Kossuth Lajos u.38.

11:50 Nemesgulács, Vasút u.9-11.

12:50 Káptalantóti, Petőfi S.u.71.

13:50 Kővágóörs, Fő u.

14:50 Köveskál, Henyei u.

 06.19. (Szerda)

8:00 Balatonszőlős, Fő u. 68.

9:30 Nagyvázsony, Kinizsi Pál u. 20.

10:50 Tótvázsony, Magyar u. - Hajnal u. sarok

13:00 Veszprém, Árpád u. 1.

14:00 Kádárta, Vízmű kémény

 06.21. (Péntek)

8:30 Külsővat, Kossuth L. u. 45.

9:40 Marcalgergelyi, Hársfa u. 34., Hársfa u.4., Dózsa Gy. u. 10-12., Kossuth L. u. 19.

11:00 Vinár, Rákóczi F.u., a temető mellett

12:00 Nemesszalók, Rákóczi F. u. 58.

13:10 Mihályháza, Kossuth L. u. 31.

14:10 Nóráp, Fő u. 41.

15:10 Pápa-Kéttornyúlak, Kéttornyúlaki u. 14.

16:10 Nagygyimót, Pápai út – Rákóczi F. u. sarokkal szemben

 06.24. (Hétfő)

8:00 Várpalota-Inota, Széchenyi u. 11.

9:00 Csór, Kossuth Lajos u.3/A.

9:50 Nádasdladány, Sörhegy u. 30., Fő út vége

10:50 Ősi, Ady E. u. eleje, Deák F. – Sallai i. u. sarok, József A. 55., József A. u. 35., Ladányi út 21., Kossuth L. u. 65., Kossuth L. u.103., Kossuth L. u. 35.

12:45 Berhida, Mező u.20., Veszprémi út 23.

14:20 Küngös, Kossuth Lajos u. 46.

15:20 Papkeszi, Kossuth L. u. 18.

16:20 Öskü, Szabadság tér 2. Óvoda udvar

  06.26. (Szerda)

8:00 Devecser, Deák Ferenc tér

9:20 Kolontár, Kossuth L. u. (Posta)

10:20 Somlóvásárhely, Táncsics u.12.

11:10 Somlójenő, Petőfi u. 9.

12:10 Tüskevár, Kossuth L. u. 18.

12:20 Veszprémgalsa, Dózsa Gy. u. 5.

13:10 Kisberzseny, Széchenyi u. 40.

13:20 Gyepűkaján, Kossuth L. u. - Petőfi u. sarok

14:30 Ajka – Tósokberénd, Bajcsy Zs. u.38.

15:20 Ajka – Padragkút, Padragi u.

16:00 Ajka – Padragkút: Padragi u.264.

Időeltérések lehetnek a gyűrűzés körülményeinek alakulása során, ezért ha napközben látogatnának meg egy helyszínt, indulás előtt érdeklődjenek kollégáinknál: Szelle Ernő 30/562 0018, vagy Széplaki Imre 70/512 5317 mobilszámokon!

Május vége

2019.05.21. 23:20

Rövid madarászatokra jutott időm az elmúlt két hétben .Néhány kép a Külső-tónál készült a többi a kertben és Füreden a Kiserdőben. A város kellős közepén található ez a remek hely.Sétálni ,sportolni ,friss levegőt szívni,a gyerekeknek a játszó tereken ugrálni ,kutyát sétáltatni és madarászni is nagyon jól lehet itt.Magas, idős vegyes állományú fákon sok madár talál élelmet és búvóhelyet. Odú van kihelyezve jó néhány, ezzel is segítve a fészkelésüket. Csúszkák,szén és kékcinegék,erdei pintyek,harkályfélék hangját lehetett hallani mindenfelől.A játszótértől nem messze pedig örvös légykapók énekeltek,kergetőztek a magasban.A hímnek sikerült szép énekével meghódítania tojót! Sajnos elég magasan tartózkodtak,csak rövid időre jött lejjebb az egyik hím akkor sikerült pár képet készítenem de nem lettek igazán jók.Nem csak ez az egy pár volt,kicsit odébb hallottam még egy hímet.  Otthon a kertben és a fenyvesben kiürültek az odúk,kirepültek a kis cinegék.A következő költés hamarosan kezdődik.A tengelicek kedvenc csemegéjüket a kék nefelejcs magjait eszegetik a kirepült fiókákkal .A csicsörkéket hiányolom az idén, nekik is ez a kedvencük de még nem láttam őket a kertben csak hallottam de távolabbról !! Kevesebben vannak a szokottnál, de ezt elmondhatom a barátposzátákról is sajnos.A léprigók szintén a fészkeléssel vannak elfoglalva ,egy pár újra a munkahelyemen a tető alá kezdett hordani fészekanyagot de abbahagyták, valahol máshol kerestek helyet .Reggelente a hím a legmagasabb ponton a villámhárító tetején ülve énekel.

 

 

 

Tavaszi zsongás

2019.05.13. 22:43

Az ülepítő tavaknál jártam hétvégén ahol mindig van látnivaló és mindig történik valami.Most is így volt szerencsére! A területre érve mindent figyelni kell : a bokrosban mezei és barátposzáták ,rigók ugrálnak, a vízen szárcsák,tőkés récék,bütykös ásóludak,cigányrécék táplálkoznak,a nádasban nádirigó,nádiposzáta,tücsökmadár énekel teli torokból. A levegőben meg ...nem sorolom bármi jöhet! A legfeltűnőbbek és leghangosabbak a kakukkok voltak.Legalább 6-8 példány is kergetőzött  a víz felett vagy a bokrosban,A tojókat is gyakran lehetett hallani nem csak a kakukkoló hímeket. Nekik érdekes bugyborékolós hangjuk van.Néha egy nagy kócsag,szürke gém,egy fehér gólya is átvitorlázott ,kormos szerkők,kis és nagy kárókatonák érkeztek,danka sirályok,seregélyek vetési és dolmányos varjak húztak ki a földekre és vissza.Már hazafelé indultunk mikor feltűnt a levegőben egy csapat nagyobb testű madár. Hullámzó vonalban repültek ,de felkeltette érdeklődésüket a nádas tocsogós vizes terület lelassultak és elkezdtek nézelődni .Kicsit megbomlott az alakzat és szemügyre lehetett venni őket és még képet is tudtam készíteni róluk.Batlák voltak,nyolcan!! Ritka madár és ritkán is kerül szem elé rejtett életmódja miatt.Magyarországon sajnos egyre ritkábban költ állományát 10-12 párra becsülik,pontos adatot nem találtam.Régen sokkal több költött hazánkban.Ezért is érdekes ez a megfigyelés.A batla 3-4 tojást rak a költési idő pont most van május közepe.21 nap alatt kelnek ki és 24 napos korukra már repülnek.Érdekesség,hogy a kolóniában "óvodák" alakulnak ki, mindenki etet mindenkit és szerencsére ez jól is működik ,nem marad éhes fióka.Amint önállóak lesznek kóborolnak ,a telet a trópusi Afrikában és a Földközi-tenger medencéjében töltik.A batlák után a ragadozóké volt a főszerep.Barna rétihéják pásztáztak a a nádas felett vagy felkeringtek magasba.Egy kígyászölyvet is észrevettem a távolban ,légi bemutatót tartott a magasból zuhant többször is.A képminőség a távolság miatt elég gyenge sajnos,de jön majd közelebb!


Május eleje

2019.05.02. 22:46

 Május eleje van, megérkezett minden vonuló madarunk.Tihanyban jártam a Külső-tónál, nagyon élénk madár mozgás volt a területen.A légtérben érkező gyurgyalag csapatok, molnár fecskék sarlósokkal nagy magasságban.Alsóbb szinteken vadgerlék,örvös galambok,seregélyek,barna rétihéják,egerész ölyvek,nyári ludak kis kárókatonák jöttek -mentek.A kakukkok hangosan keresték egymást a bokrosban,sárgarigók,tücsök madarak,nádirigók szóltak több irányból.Bölömbikák dudáltak,bakcsók kiabáltak,szóval volt bőven látni és hallani való.A nádas felett szitakötők repkedtek és őket vadászták a villámgyors kabasólymok. 6-8 példány is látható volt egyszerre de pontos számot nem tudok mondani akár több is lehetett !!A nádasban a vízen nyári ludak,szárcsák,cigány,tőkés récék,szürke és vörös gémek,kis káró katonák,kis és nagy kócsagok (egyikük gyűrűjét leolvastam 6 éve gyűrűzték Balatonszárszón).

 

Tavaszodik

2019.03.27. 23:07

Szeszélyes az idei tavasz.Hűvös napok fagyos reggelekkel,kontra napsütéses meleg délutánok. Nagyon kevés a csapadék ebben a hónapban jóformán semmi nem volt eddig (5,1mm).Az odúkat ellenőriztem javítgattam  készítettem 3 újat is .A fenyvesben ill. a kertben otthon a szén cinege párok szorgalmasan készülnek a költésre hordják a fészekanyagot. Itató beüzemelése is nagyon fontos ebben a száraz időszakban.                                          Egy gyümölcsösben 8 odúm van kihelyezve seregélyek , mezei verebek és széncinege lakókkal.A gyümölcsös szántófölddel határos és elég sok a rágcsáló.Ezt a baglyok is tudják .Ez úgy derült ki,hogy a fákon ürüléket  a fák alatt pedig a köpeteket (kiöklendezett megemésztetlen táplálék csontok, szőr, stb.) találtam nagyobb mennyiségben.Szedtem egy maroknyit és a fotókon láthatóak közelebbről is.A többi képen a gyümölcsös odúi láthatóak.

Első igazi tavaszi nap

2019.03.17. 23:05

 Kellemes 20°C körüli hőmérséklet,kék ég szikrázó napsütéssel.Ez a szép idő meghozta az idei elő fecskéket, ugyan márc.13.-án láttak már Debrecenben de nekem ezek az elsők.Egy füsti és 3-4 molnárfecske is jött ma.A füsti fecske már a fészek renoválását is elkezdte.Sokat pihent bent a gerenda egyik szögén,kirepült táplálkozni a falu légterébe.Gárdonyi Géza Hol van a fecske meg a gólya című novellájából idézek néhány sort mert én is elszoktam gondolkodni ezekről a hűséges madarakról.

"- Ki látott télen fecskét vagy gólyát?

- Bizony, hacsak rabságban nem, senki? 

- Hol vannak?

- Elmentek olyan országba, ahol meleg van.

De nemcsak a hideg elől mentek el, hanem azért is, mert itthon nem lenne télen mit enniök. A sok apró bogár, amivel a fecske él, őszszel vagy meghal, vagy elrejtőzik; a vizek meg, ahonnan a gólya él, befagynak.

Ezt már előre tudja a gólya is, meg a fecske is......

 

Szegény madarak nem érzik jól magukat Afrikában. A mi hazánk az ő hazájuk is. A gólya szomorúan áll a Nílus meg a Kongó vize partján és Magyarországra gondol.

A fecske is búslakodva üldögél a pálmafákon és a magyarországi fészkéről álmodozik.

Mert ott nem rak ám fészket egyik madarunk se. Ott csak gubbaszkodnak, szomorkodnak szegények. Várják a tavaszt. Akkor megint csoportokba szegődnek, ahogy elmentek. Mindenik egyenesen a maga falujába, fészkébe száll.

Ahogy a madár az emlékezetében tartja a maga faluját, éppen úgy ismeri az embereket is. Lehet, hogy ott Afrikában beszélgetnek is egymás között rólunk."

Ha tényleg beszélgetnek akkor mondanak azért negatív dolgokat is pl. ilyeneket: miért nem szeretnek már minket annyira az emberek mint régen? Miért verik le a házaikról fészkeinket? Miért vegyszereznek mérgeznek sokszor túlzott mértékben,nem lesz mit ennünk,nem tudjuk táplálni a fiókáinkat ! Jó lenne ha jobban odafigyelnének ránk és természetesen nem csak ránk ,hanem a többi madárra és állatra is,mert ők is annak a nagy közösségnek a részei amit ÉLŐVILÁGNAK hívnak !                                                                                                                              Tényleg jó lenne ,ha nagyobb figyelmet kapnának mert nagyon lecsökkent a fészkelő állomány.Ezért is örültem a mai érkezőknek.Sajnos holnaptól hidegebb időt jósolnak,de talán Sándor,József,Benedek megoldja :)

Nemcsak fecskéket láttam ma,héttagú fekete gólya csapat is átrepült a falu felett és a rétisasok is nagyon aktívak voltak.Kergették egymást hatalmas légi csatákat vívtak ,kiültek egy nagy rétre és ott sütkéreztek.Az egerészölyvek szintén veszekedtek és néha a sasoknak is neki támadtak (persze sikertelenül). Fekete harkályok és zöld küllők szintén a párválasztással foglalatoskodtak .                                                                                                                 A sasos képek nagyon messziről készültek...

 

Január vége III.

2019.02.04. 21:54

A harmadik rész a téli Balaton elmaradhatatlan madaráról a szárcsáról fog szólni. "Fekete seregük" változatos méretű csapataik létszáma  tíz-tizenöttől akár a több ezres nagyságrendet is elérhetik.Sokszor kijönnek legelészni a partra is de táplálékuk jelentősebb részét a víz alól szerzik.Zömmel növényi eredetű ,különböző vízi növények hajtásait  gyökereit fogyasztják de ez mellett csigákat, kagylókat is esznek.Ha a horgászok megjegyzik hol láthatók legtöbbször csapataik, szerintem ott jó esély van ponty fogásra is majd tavasszal illetve nyáron mert a kagylót a ponty is előszeretettel fogyasztja. A bukó récéknek a búvároknak,bukóknak sajátos merülési technikájuk van a szárcsáknak is.A víz alatt folyamatosan eveznek lábaikkal amíg leérnek az aljzathoz ,csőrükkel leszakítanak vagy kihúznak valamit az iszapból és utána parafa dugó módjára lökődnek a felszínre.Tollazatuk közé szoruló levegő van ebben segítségükre.A felszínen fogyasztják el a mit felhoznak,és ebben "társaik" is akadnak.Potyaleső sirályok várják őket aztán megpróbálják elvenni tőlük amit felhoztak.Ez vagy sikerül vagy nem mert könnyen azért nem adják oda a nehezen megszerzett falatokat.A szárcsák mérete kb.38 cm fekete tollazatukat csak a fehér homlokpajzsuk töri meg Olyan mint a lovak hókája.Lábuk erős, zöldes ujjain úszóhártya van de kisebb mint a récéknek.Nehezen repülnek fel a vízről de van ,hogy csak hangosan tapossák a vizet verdesnek szárnyaikkal de nem repülnek el csak pár méterrel odébb mennek.Ez elég nagy zajjal jár,sokszor teszik ezt ha zaklatják őket a sirályok,vagy ha valami ragadozó érkezik.Összetömörülnek, alakzatokat vesznek fel védekezésül,ha megnyugszanak újra szétszélednek lazábbra de ekkor is mindig együtt haladnak.Február végéig fognak így csapatban tevékenykedni,de azután a költési szezonra szétszélednek és párosával foglalatoskodnak a tojásrakással...

Január vége II.

2019.01.31. 21:03

Madarászat közben sokszor előfordul,hogy belecsöppenek egy "akciófilmbe". Karvaly támadás az etetőnél vagy akár a belváros közepén,vörös vércse vagy egerész ölyv zuhanó repülése a mezőn amikor lecsapnak prédájukra,vándor sólyom támadása a hulladék depónál,halfarkas agresszív táplálék szerzése a sirályoktól a Balatonon.A természetben a táplálék lánc különböző szintjén lévő madarak közötti viszony ilyenkor a szűkös téli napokon még inkább megmutatkozik.A sirályokban ott van genetikailag a fészekrablás más madarak tojásának elrablása,a fiókák zsákmányolása.A mostani történetemben nem fiókák voltak az áldozatok hanem kis termetű madarak. Már erősen alkonyodott, a jeges Balaton szabadon maradt víz felületein táplálkozó madarakat figyeltem fotóztam .Sorban érkeztek nagy termetű sirályokból álló csapatok és szálltak le a jégre és a vízre inni fürdeni.Egy ilyen csapat kezdett rikácsolásba és és veszekedésbe egy 100-150 m-re lévő léknél.Ez természetes viselkedés a sirályoknál ,de most valamiért gyanús lett mert  egészen szokatlan hangokon és intenzitással tették mindezt.Hamarosan kiderült mi az oka a hangzavarnak. A  lék vizén 5 kis vöcsök tartózkodott .Valószínű keresniük kellet táplálék szerzésre alkalmas víz felületet mert a part menti sásos nádas részek befagytak.Ez viszont azt jelentette,hogy nem volt rejtekük és ezt a a ragadozó kiszúrták, megtámadták őket a sirályok! Észlelték a kis madarak a bajt ,lebuktak próbáltak menekülni de semmi esélyük nem volt a rikácsoló vérszomjas sirályhad ellen.Amint feljöttek a felszínre rögtön 4-5 sirály vágott rájuk hatalmas csőrükkel,sőt még a víz alá is próbáltak lebukni a támadókon látszott az összhang nem először szereztek már így zsákmányt.Egyesével mindegyiküket elkapták ,kivitték a jégre  még éltek ekkor és ott fejezték be leölésüket  .Ez a varjak érdeklődését is felkeltette ,rögtön érkeztek ők is néhányan.Ezután a nagy sirályok  kicsit még tébláboltak  a jégen aztán odébb repültek ,teljesen elcsendesedtek csak páran maradtak a tetemeknél és a varjakkal együtt kezdték elfogyasztani a zsákmányt.Ha nincs jég ez nem történt volna meg....

 

 

 

Január vége I.

2019.01.27. 23:04

Befagyott a Balaton... Szimpla kijelentés ,de madarász szempontból fontos változás a tó életében.Leszűkül a táplálkozási terület és összetorlódnak a jégmentes helyekre a madarak.Még nagyon vékony a jég 2-3 cm-nél nem vastagabb de jó lenne ha tartósan hideg maradna és hízna.Nagyon sok látnivaló volt ezért három bejegyzésre osztom a mai történeteket. A Gödrösnél egy magányos üstökös réce hím úszkált egy kézilabda pályányi vízfolton. A parti köveken és növényeken különleges formákat hozott létre a hideg ,a szél és a víz.Beljebb nagyobb vizes részek is voltak rengeteg kontyos, barát,kercerécével.Sok volt a nagy bukó és kisebb rokona is felbukkant.Szárcsák ezres csapatban szedték amit a víz alatt találtak.Vízi tyúkok legelésztek a tihanyi parkolóban legalább 20-an! Nagyon jó volt...

 

"Moló sarki" búvárok

2019.01.06. 22:38

..mármint a füredi kikötő sarkánál halászó sarki búvárok.Sirály gyűrűket olvasgattam a sétányon naplementekor és véletlenül pillantottam meg őket közel a parthoz.Nagyon jeges volta kikötői sétány felülete de azért siettem ahogy tudtam,hogy sikerüljön készítenem pár fotót.A fényviszonyok is kezdtek romlani és nem vártak meg ,kicsit beljebb úsztak.5-en voltak az intenzív halászat után eltávolodva tollászkodtak úszkáltak. Náluk az úszkálás kicsit gyorsabb tempójú minta balatoni récéknél.Nagyon gyorsan tudnak helyet változtatni akár víz alatt,vagy felett is.Szezononként egyszer ,kétszer sikerül becserkészni búvárokat remélem idén még felbukkannak mert ha befagy a tó akkor már esélytelen.Valószínű ők is északabbról húzódtak délebbre mert arrafelé már igencsak bekeményített a tél és elképzelhető,hogy nálunk is ez lesz..

December vége

2018.12.29. 15:50

Kedvenc halastavaimnál tettem egy kört,milyen az év végi madárélet.Sok volt a ragadozó főleg ölyvek(egy gatyás is) de karvaly,kékes rétihéja és rétisas(4 pld.) is felbukkant.A bokrosban nagy őrgébics és egy kis fakopáncs ugrált az ágvégeken.A tavakon tőkés récék,csörgő récék ,szürke gémek,nagy kócsagok táplálkoztak.A nap számomra legérdekesebb madara egy ritka színezetű egerész ölyv volt.Messziről észre vettem világos színezete elütött a környezetétől, egy  erdőszéli fán ücsörgött zsákmányra lesve.Kétszer is lecsapott de sikertelenül, aztán átrepült a mező túloldalára.Ott is intenzíven vadászott. Nem jött közel de azért sikerült pár fotót készítenem.Én ennyire világos színezetű egerész ölyvet még biztosan nem láttam,az útszéli fákon mindig sötétek üldögélnek, max. szép nagy világos mellénnyel.

 

Füles

2018.12.24. 21:29

mármint fülesbagoly,hivatalosan erdei fülesbagoly (Asio otus).Éjszakai életmódja miatt ritkán kerül szem elé,de telente mégis megfigyelhetőek fényes nappal is. Nappalozó fákon lehet őket némi szerencsével megfigyelni.Sokszor települések forgalmas helyein választanak fát maguknak az amúgy óvatos madarak ,amit aztán heteken át használnak pihenésre.Egyik madarász kollégától kaptam információt egy madárról Alsóörsön.Közel a parthoz nem túl magas fűzfán sikerült is megtalálnom.Próbáltam megközelíteni ,de átrepült egy másik fára ahol már nem akartam zaklatni.Három képet azért sikerült készítenem róla. A Balatonon nagy a madárélet.Hatalmas szárcsa csapatok,kárókatonák,bukórécék a levegőben és a vízen egyaránt,néha egy egy kikötői jégmadárral megspékelve.Kilátogattam az utótisztító tavakhoz is ahol rengeteg sirály a fő látványosság,de ők sem engedték magukat fotózni közelről :(

A madáretetőimnél elég vegyes a kép,de jellemzően idén eddig elég kevés a madár.Van egy kerti etetőm (új) ahol alig fogy a szotyi ,még az első töltetet sem ették meg...A fenyvesben is jóval kevesebb a korábbi évekhez képest a cinke, a pintyfélék is csak hébe-hóba jönnek.

Vöcskök

2018.10.27. 22:10

Népszerű hely a Gödrös, halakkal táplálkozó vízimadarak számára.Kárókatonák,csérek,sirályok,kis,nagy és örvös bukók,búvárok,vöcsökfélék. Különböző évszak,különböző madarak... most a vöcsökfélék ideje van Tihany partjainál.Pontosan megszámolni nagyon nehéz őket mert a halászat miatt  néhány biztosan a  víz alatt tartózkodik. Megpróbáltam... 180-200-ig jutottam!! Valószínű egy telelésre összeverődött hatalmas halrajra találtak rá és ebből lakmároztak.A sirályok is próbálták kivenni részüket és néhány kárókatona is felbukkant.Nem ritka alkalom ,hogy nagyszámú búbos vöcsök gyűlik itt az öbölben össze,de ekkora csapatot még nem láttam.A búbosokon kívül  öt feketenyakú vöcsök is távcső elé került.

Partfutó alkonyatkor

2018.10.06. 22:03

Mostanában kicsit kevesebb időm jutott terepre menni és fotóznom sem sikerült említésre méltó dolgot...de szerencsére minden rossz széria megszakad egyszer!! A yacht kikötőt kerestem fel,ahol ilyentájt a fenyérfutók szoktak megjelenni. Barázdabillegetők kergetőztek a köveken ,kb.30-as molnárfecske csapat a levegőben,dankasirályok próbáltak kis halat csenni a búbos vöcsköktől ,ennyi volt a ma délutáni idill a kellemes napsütéses októberi napon.Eltöltöttem kb.2 órát ücsörgéssel sétálgatással de nagyon nem történt semmi .Negyed órával naplemente előtt érkezett meg (vagy már itt volt de nem bukkant elő a kövek közül).Leszállt a közel a vízhez a parti kövekre és elkezdett pancsolni ,inni,tollászkodni. Egy havasi partfutó volt! Messzi északon nedves füves területeken és a tundrán fészkel, a telet szerte Európában és Észak-nyugat Afrikában tölti.Egyáltalán nem volt félénk de azért tartotta a távolságot.Próbáltam fotózni de eléggé izgett-mozgott fürdés és tollászkodás közben.Mire a nap alábukott be is fejezett mindent,behúzta magát az alvó pozícióba és félszemmel figyelve időnkén kicsi fordulatokat téve (a saját tengelye körül fordult de a lába egy helyben maradt) elpihent.Valószínű fáradt lehetett,az éjszakát ott tölti a köveken és holnap indul tovább...de lehet hogy kicsit marad ,pár nap múlva vissza nézek!

 

Az egyik legérdekesebb idei programnak ígérkezik az évente megrendezésre kerülő madármegfigyelő nap,melynek részletei a következők:

"Az Európai Madármegfigyelő Napok programjait idén október 6-7.-én 
rendezik a résztvevő országok.
Az MME Veszprém Megyei Helyi Csoportja madarász programot tart, amelyekre 
minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Helyszín: Veszprém, Csatár-hegy
Időpont: október 6. 9.00-16.00
Találkozó: Veszprém, Csatár-hegy, kártyás ivókútnál, de napközben is 
lehet csatlakozni
Program: madármegfigyelés, bemutató gyűrűzés
További információ: Druzsbaczky Ildikó, 0670/208-6746"

Nyár derekán II.

2018.08.05. 10:46

Igazi forró nyári napok vannak.Szerencsére Veszprém korábban bőven kapott csapadékot volt,hogy 49mm esett egy nap.Van egy remek honlap [vmeteo.hu] ahol minden veszprémi időjárásra vonatkozó információt meg lehet találni előrejelzést,aktuális időjárás és statisztikát évekre visszamenőleg.A madarak nagyon elbújnak ilyenkor alig látni még fekete rigót is .Egy rozsdafarkú fészekből a munkahelyemen,a héten repültek ki a második költés fiókái nagy hangoskodás közepette.A sarlós fecskék befejezték a költést nagyon szép az állomány.A többi fecskénél is biztató az idei költés ,reméljük így is marad!! Tegnap két helyen is jártam madarászni az utótisztító tavaknál és Tihanyban a Külső-tónál.Sok volt a kócsag kis és nagy kócsag is ,szürke és vörös gémek kis és nagy kárókatona,bütykös hattyú mindkét helyen.Az utótisztító tónál réti cankók(4) sirályok,törpe gém kis vöcskök,Tihanyban cigány récéket(9) törpe gémeket,barna réti héját,kabasólymot láttam a nagyobb számú tőkés récén kívül.A levegőben többször is karvalyok zavarták a fecskéket.Tihanyban már odaérkezésemkor kiszúrtam az egyik száraz nyárfa tetején egy nagyobb madarat.Feltűnő volt kissé vaskos feje,de sokáig nem tudtam figyelni a fán  mert egy határozott gyors akciót indított ,"lezuhant " a sásosba és pár másodperc múlva fel is szállt.Körözve emelkedett gyorsan karmai között a zsákmánnyal.Egy siklót kapott el ,amit el is nyelt útközben a levegőben.Észak felé távozott valószínű etetni vitte fiókájának.A kígyászölyv egyébként egy tojást rak vagyis az állomány lassan szaporodik,de sajnos inkább csökken.Ezért is örültem ,hogy sikerült látnom egy valószínűleg a környéken költő madarat. A vadász területük több 10 négyzet kilométernyi is lehet.Egyébként az utótisztító tavaknál szintén rendszeres vendég a kígyászölyv,de szerintem ez másik revírből való példány volt.

Nem szokványos...

2018.07.18. 23:18

mármint az egyik veszprémi gyurgyalag kolónia fészek telepe.Az elhelyezkedése egy vízelvezető árok jobb és bal oldalán a rézsűn egymástól 4-5m távolságban.Az árkot jól karban tartják,a fű lekaszálva semmi nem akadályozza a madarakat a fészkelésben.Sűrűn érkeznek etetni a lyukakhoz a szülők, a már szerintem a kirepüléshez közel álló fiókákhoz.Hosszú csőrükkel a levegőben elkapott rovarokat elroppantják de hogy hatásosabb legyen oda is csapják valamihez egy faághoz vagy vascsőhöz.A képek háttere egy ipartelep épületei nem túl szépek de ez van.

Kilátók a környéken

2018.07.05. 23:14

Veszprém és környéke, a Balaton-felvidékről nem is beszélve bővelkedik kilátókban.Az egyik legújabb közülük a Dr Majer Antal kilátó. A 22,15 méter magas kilátó Veszprémtől észak-nyugatra Bánd és Szentgál községek közelében  a Miklós Pál-hegy csúcsán, egy 488 méter magasan fekvő, ligetes erdővel körbevett tisztáson található.Helyenként a patak mellett ,helyenként meredek kaptatókon vezet az erdei út.(én Bánd felől közelítettem ).Kicsit eltévedtem de szerencsémre pont ez miatt találtam az erdő mélyén egy egerészölyv fészket.A fiókák hangja árulta el őket már messziről.Kettő teljesen kifejlődött kirepülés előtt álló fiókát láttam a fészekben.Egy magas fán volt a méretes fészek és valószínű már korábban is használták költésre.Egyébként kevés madarat láttam és kevés hangot hallottam.Útközben lepkéket ,szitakötőket is fotóztam a táj szépségei mellett.

Vércsék II.

2018.06.24. 22:34

Kikeltek...Jelenleg három fiókát látok és valószínű ennyi a létszám.A szülők szorgalmasan hordják a táplálékot az éhesen  tátogó pelyheseknek.Népszerű hely a fészek környéke,társbérletben 1 emelettel feljebb sarlós fecskék költenek a tető alatt (mindig rárepülnek az érkező vércsékre és kísérik őket ) szemben a hársfán örvös galambok, a bokrosban fekete és énekes rigó és persze a parlagi galambok az épület párkányán.A dolmányos varjakat úgy látom talán sikerül távol tartani.Néhány kép a ma délutáni egyik etetésről :

Élet a fenyvesben

2018.06.14. 22:00

Rengeteg eső hullott az elmúlt napokban.Zivatar zivatar hátán,jégeső... Az állatvilágot is zavarhatják a rendkívüli időjárási események,biztonságos éjszakázó helyek ilyenkor nagyon fontosak.Búbos cinegéim szorgosan hordják a kukacokat a fiókáknak, naponta többször is jönnek a környező fákra és az itatóra.A léprigó is énekel még reggelente,kirepült házi rozsdafarkúaktól hangos az udvar.Vörös vércsééknél még kotlik a tojó a hím hordja az eleséget neki.Érkezéskor hangos vijjogással hívja ,majd átadja zsákmányát a tojónak.Néha még szerelmeskednek is ! Ha kikelnek a fiókák nem lesz könnyű megoldani a fészek őrzését mert a dolmányos varjak állandó veszélyt jelentenek .Tudják ,hogy ott a fészek, már többször is összetűzésbe keveredtek a vércse szülőkkel.

Veszprém megye

Fehér gólya gyűrűzés 2. napi programja

img_4849_1.JPG

 

A MME 18. sz. Veszprém megyei csoportja az alábbi programját hirdeti meg, amelyet az EON Áramszolgáltató Vállalat segítségével, kosaras autóval végez. A program helyszínei, és a kezdési időpontjai az alábbiak szerint alakulnak:  

        2018. 06.22. (péntek)  1. helyszín: BALATONSZŐLŐS: Fő u. 68. 08:00

 

  1. helyszín: NAGYVÁZSONY: Kinizsi Pál u. 20. 09:30

 

  1. helyszín: TÓTVÁZSONY: Magyar u. + Hajnal u. sarok 10:50

 

  1. helyszín: NEMESVÁMOS Kossuth u.27. 12:00

 

  1. helyszín: VESZPRÉM Árpád u. 1. 13:40

 

  1. helyszín: KÁDÁRTA Vízmű kémény 15:20 (Az EON-t nem érinti.)

 Természetesen kisebb időeltérések lehetnek a gyűrűzés körülményeinek alakulása során, ezért ezeket kérjük figyelembe venni, megértésüket előre is köszönjükA program iránt érdeklődni lehet: Széplaki Imre 70/512 5317, vagy Szelle Ernő 30/562 0018 telefonszámon.

 

 

Élet a fenyvesben május

2018.05.24. 22:50

Nem tudok kedvenc madár éneket megnevezni,mert sok kedvencem van.A rigók is közéjük tartoznak, a fekete és énekes rigó változatosabb repertoárral a léprigó inkább a hang erejével tűnik ki.Egészen közelről hallgatva melankolikus előadásában fel lehet fedezni különleges színeket is.Egyébként messzire elhallatszik az éneke, de szerintem nagyobb revírt is tart fenn mint rokonai és ez is közre játszhat. A fenyves fáin a csúcsra kiülve énekel akár reggeltől délig sőt tovább is.Végre sikerült lefotóznom  művészi tevékenysége közben!

Szépszámú érdeklődő gyülekezett az előre meghirdetett helyszínen Veszprémhez közeli Csatáron a "Fülemülék éjszakája" című rendezvényre.A függönyhálók a madár gyűrűzés elengedhetetlen kellékei már több ponton kihelyezésre kerültek már az érdeklődők kiérkezése előtt. Az MME helyi csoportjának önkéntesei szórólapokkal, tájékoztatókkal,kitűzőkkel fogadták a megjelenteket.Rövid köszöntő és ismertető után egy vörös vércse költőláda megfigyelése volt spektívvel ill.távcsővel.Öt tojás és a kotló madár volt látható a magasfeszültségi oszlopon elhelyezett ládában.Közben a hálók is fogtak madarakat,sajnos nem túl sokat a gyerekek szomorúságára.Fekete rigókra és egy ritkább poszáta fajra, karvaly poszátára került gyűrű.A program következő pontja egy rövid séta volt a közeli erdős-bokros,kaszálós élőhelyen.A látott ill. hallott fajok a túra során: tövisszúró gébics,zöldike,erdei pinty,meggyvágó,énekes és fekete rigó,sarlós ,molnár, füsti fecske,barátposzáta szén cinege,őszapó és persze a mai program elnevezését adó fülemüle.Rovarok közül a közönséges tarka kérészt láthattunk nagyobb számban.Egy zápor vetett véget a sétának, többen haza indultak ,ennek ellenére szerintem nagyon hasznos és jól sikerült rendezvényt láthattak a résztvevők.

Kedves Madárbarátok!

Az MME hagyományos tavaszi rendezvénysorozata, a Fülemülék Éjszakája Veszprém megyei programja
 szokásos helyszínünkön,

Veszprém, Csatár-hegyen
kerül megrendezésre 2018. május 19-én (szombat) 18.00-21.00 h között.

Találkozó: Csatár-hegy, kártyás ivóvízkútnál
Program: vezetett séta a környéken, madárgyűrűzési bemutató.
További információ: Székely Balázs (20/618-6660)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!