Érkeznek az énekes rigók

2017.03.01. 22:06

Lassan de beköszönt a tavasz! A naptár és az időjárás szerint is.A hóvirágok a kertben a tavalyi évhez képest kb.3 hetes késésben vannak,de szerintem ez a "normális".Hó az idei télen csak lepelben volt ,nem a fehér takaró alól kellett a bimbóknak elő bújni. A kis kerti tavam lakói sajnos nem élték túl a hosszú és kemény hidegekkel tarkított telet.Évek óta átteleltek a mélyebb részeken ,idén ez nem sikerült a teljes hal állomány elpusztult.Az etető forgalma ismét vissza esett az átmeneti fellendülés után.Széncinkék,zöldikék ,tengelicek jobbára a vendégek.Megérkeztek a városba ez énekes rigók,ma a kertben is keresgélt már 2 példány és a környéken megszólaltak a hímek jellegzetes hangjukkal.(A fenyvesben illetve a környékén pedig a léprigókat hallom reggelente.) Sorban fogják példájukat követni a többiek is ,megkezdődött a tavaszi madár fesztivál !

dscn4797.JPG

img_3197_1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr5712305961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Matyusa 2017.03.18. 22:03:33

Szia!
A fotón látható madár énekes rigó vagy léprigó? Hogyan tudom a kettőt megkülönböztetni?
Nálunk mintha egy sötétbarna feketerigó tojóval láttam volna a talajon keresgélni egy énekes rigót. Ez vajon lehetséges?
Kíváncsi vagyok, kiket látunk vendégül... Mezei veréb tömegével van
(köztük egy-két zöldikével), és egy balkáni gerle is. A cinkék elmaradnak, és egyébként a fekete rigók is megritkultak.

Csabicsek 2017.03.19. 20:17:17

Szia,
a képen énekes rigó van.A léprigó nagyobb, más a mintázat alakja és rendezettsége a hason. Az énekesnek fehérebb a hasa.(Az énekes rigó egyébként a fekete rigónál is kicsit kisebb).A léprigó nem jön be a kertekbe ,tehát jóval kevesebb az esély a találkozásra.Kapcsolat tartó hangja egyedi ,érdes reszelős,kereplésszerű az énekesnek éles "cippanás".

Matyusa 2017.03.21. 19:40:52

Akkor valószínűleg énekes rigó lesz. Ma is láttam az egyik fenyő alatt a kerítésen üldögélni.
süti beállítások módosítása