Elérkezett az október ,a költő fajok nagy része már elindult már a telelő helyekre és lassan megérkeznek a nálunk telelő fajok.Csütörtökön okt.27.-én láttam nagyobb vonuló fecske csapatokat ,a hétvégén már csak szórványosan egyre kisebb csoportokat ma már egyet sem .A kertben a bodza és a vadszőlő között  még  a barát és kis poszáta  a házi rozsdafarkú és füzikék tömik begyüket,a földön csicsörkék, tengelicek keresgélnek gyommagvakat az ágyások között. Arácson láttam egy kerti rozsdát ,a fiatal tövisszúró is nemrég indult el.Rendszeres látogatók a harkályok,zöld küllő és persze a szajkók a dió,mogyoró és a szomszéd tölgy fánál.Ilyenkor szorgalmas kedves madárnak látszik szajkó barátunk de a fióka és tojás rablásait nehéz elfelejteni.Ősszel ilyenkor raktárkészletet halmoz fel ingajáratban közlekedik a tölgyfa és a "spájz" között.Megjelentek a kis telelő vörösbegyek,vándor cinege és őszapó csapatok.Lassan előkészülök az etetésre , több helyen fogok idén is kitenni eleséget. Ma az Erzsébet-ligetben jártam Veszprémben és örömmel láttam a fákon mesterséges odúkat.Nem tudom mikor és ki helyezte ki őket, de remek ötlet nagy segítség az odúban költő madaraknak.A bejegyzésem végére csatolom  a Magyar Madártani Intézet 18.-as számú veszprémi csoportjának hétvégi programját.Remélhetőleg sokan látogatják meg a helyszínt és ismerkednek a madarakkal közelebbről is!

"Kedves Madarász és leendő Madarász Barátaink! Tisztelt Érdeklődők!

Amint azt már megszokhatták (megszokhattátok), ha ősz, akkor Európai Madármegfigyelő Napok, ha megfigyelő napok, akkor Várpalota bányatavak.

A legnépszerűbb, a mindenki által ismert és kedvelt várpalotai bányatavakhoz szervezett egész napos megfigyelő- és gyűrűző nap programját a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal közösen szervezzük, így minden esélyünk megvan arra, ha az időjárás is kegyes lesz hozzánk, hogy hasznosan töltsük a napot.

Gyülekező: Várpalota, Nagybivalyos horgásztó bejáratánál (Az út melletti lakóépületeknél). 09h órakor indulunk be a városi ülepítő tóhoz.

Aki ismerős már, az egyenest az adott helyszínre jöjjön, ahol a madármegfigyelő napot előkészítő kollégáink várnak minden érdeklődőt. Aki csak később tud jönni, azt is szeretettel várjuk, mivel a rendezvényünk estig tart.

A rendezvény időpontja: 2012. október 06. szombat

                                     

A programmal kapcsolatosan részletes információt ad: Szelle Ernő a +36-30/ 562 0018-as mobilszámon, illetve Somogyi Balázs a +36-30/974 6069-es mobilon, a Nemzeti Park részéről: Dr. Nagy Lajos a +36-30/491 0080 számon.

A MME 18. sz. Veszprém megyei csoportja nevében  "

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr444814526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása