December eleje III.

2011.12.12. 22:00

 A sokévi átlagnak megfelelő az időjárás eddig decemberben,nincsenek kiugró értékek se fel se lefelé sem.Az időjárás jelentést csak azért tettem írásom elejére mert pl. ebből az is következik,hogy a Balaton jégmentes.A vízi élet nagyon jelentős a tó bizonyos pontjain.Van ahol többezres a létszám de van ahol csak kisebb csapatok vannak és persze előfordul,hogy kilométereken át nem látni a vízen semmit.Csak a Csopak és Balatonakarattya közötti területről tudok beszámolni mert ezt a szakaszt jártam be persze ezt is felületesen (nem monitoring jelleggel).Egyedszámban a szárcsa vezet utánuk következik a nagy lilik,,tőkésréce,kárókatona,dankasirály,bukórécék(kerce,kontyos,barát),bütykös hattyú ,búbos vöcsök,kis kárókatona,viharsirály,sárgalábú sirály,  persze nem teljes a lista. Vannak ritka fajok egyesével elszórtan ezért nehéz rájuk bukkanni.Csopakon egy sarki búvárt sikerült megfigyelnem és a sirályok között is felbukkanhat ezüst,vagy akár dolmányos sirály(a déli parton Szemesnél többször is látták!).Ma délután szerencsém volt Akarattyán,a libák pontosan fölöttem húztak be a Balatonra és kb.1 kilométerre le is szálltak nagy hangoskodás közepette.1500-ra saccoltam a több hullámban érkező madarak számát.Készítettem pár képet de nehéz visszaadni a hangulatát. 

Az etetők forgalma átlagos,folyamatosan jönnek az éhes madarak. Kicsit kibővült a fajok száma : megjelentek az első meggyvágók tengelicek, erdei szürkebegy is színesíti az amúgy is színes csapatot .A vörösbegyek néha énekelnek is a napos időben!Minden etetőmnél van barát cinege , ha csak egy pár is .Ezt azért említem mert a korábbi teleken nem volt elmondható általánosságban.Fenyves cinege a munkahelyemen van,de Füreden pl.eddig még nem láttam(tavaly kitartott végig a kertben).Valószínű az első hó majd betereli a madarakat de még nyugodtan várhat egy kicsit Karácsonyig mondjuk:))              A képek: decemberi hangulatok,a vadlibák behúzása,hatalmas szárcsa csapat (homályos mert kilométernyi volt a távolság)

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr233459003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása