Rövid helyzetjelentés a környék madarairól:A molnárfecskék útra keltek, ma este csak 3 kósza példányt láttam a kertből.Nem lehet őket megtéveszteni a jó idővel! Ők kódolva vannak és most jelzett a biológiai óra,itt az idő az indulásra.De az is lehet ok,hogy valóban elhúzódott a költés,mindenesetre ezt remekül kisakkozták a fecskéink.Szombaton kicsit terepen is voltam .Jelentős számú madarat láttam.Hatalmas seregély "felhők",vonuló füstik alkották gerincét a megfigyeléseimnek.Szerencsére láttam ritkábban előkerülő fajokat is,pl: kerti rozsdafarkút és egy tövisszúró gébicset (ilyentájt már ritkának számít).A seregélyekre visszatérve,nagyon különleges élmény a közelükbe férkőzni.Amikor kb.3000 madár száll le köréd a nádasba inni,fürödni tőled pár méterre,közben" mondják a magukét" majd hangos robajjal felrebbennek hihetetlen.Mindent egyszerre csinálnak,nincs egy ütközés,nincs össze-vissza,mindenki együtt mozog leginkább a szardínia rajokhoz tudnám hasonlítani ezt az összehangolt cselekvést.A bogyó evés mellett sok időt töltöttek a levegőben,szinte fecske módjára rovarászással vagy a szántó traktor által kifordított csemegék keregélésével.Rengeteg dolgot lehetne írni róluk,egyszer sor kerül rá.(Persze a szőlős gazdák kicsit más szemmel nézik ezeket a vidám madarakat mint én,a finom édes szőlőnek nehéz ellenállni).Vasárnap reggel csak a komposztálandó konyha maradékot vittem a kertbe,de ott ragadtam mert régen volt ennyi madár a környéken.Ették a vadszőlőt,a bodzát,jöttek az itatóra,gyommagokat szedegettek,veszekedtek stb.vagyis életvoltakertben.A látott fajok:vörösbegy,kék és széncinege,zöldike,tengelic,csicsörke,házi rozsdafarkú,barátposzáta,kis poszáta,balkáni fakopáncs,mezei veréb,füsti és molnárfecske,fekete és énekes rigó,füzikék,szép lista! 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakony-balatonbirding.blog.hu/api/trackback/id/tr723258978

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megérkeztek a Darvak! 2011.09.29. 15:00:57

Megérkeztek a az átvonuló darucsapatok előfutárai. Az angyalházi éjszakázóhely melletti tisztásra kisebb, nagyobb csapatokban húztak be a darvak, majd onnan százasával szálltak tova a laposokba. Eleinte csak páran, csendben, diszkréten jöttek, majd egy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása